Garland & Minnelli: maak kennis met de mensen achter de regenboog

Garland en dochter Minnelli, welke filmliefhebber kent ze niet? Theatermakers hebben al vaak inspiratie opgedaan uit het leven van deze twee dames. Janke Dekker Theaterproducties besloot toch een nieuwe voorstelling te maken en dat was zeker geen onverstandig plan.

Judy Garland (Jelka van Houten) & Liza Minnelli (Janke Dekker). Geen doorsnee moeder en dochter. Het leven van Minnelli is bijna een kopie van dat van Garland. Maar welke dochter – doorsnee of niet – wil op haar moeder lijken? Judy Garland stierf op 47–jarige leeftijd aan een overdosis pijnstillers. In deze voorstelling dwaalt Liza in gedachten af en komt daar een wel heel levendige herinnering van haar moeder Judy tegen.

De drie castleden van deze voorstelling zijn duidelijk een eenheid. Janke Dekker als Liza Minnelli is gelukkig geen persiflage en ze imiteert Minnelli ook niet. Overtuigend is ze wel, maar ze weet de harten van het publiek vooral te winnen door haar samenspel met Jelka van Houten. Die speelt de rol van Judy Garland en komt in de bekende Wizard of Oz-outfit het toneel op. Ze speelt niet alleen een jonge versie van Judy, maar houdt op een komische en scherpe manier het personage Liza een spiegel voor. De komische timing van Van Houten is fantastisch; al haar oneliners zijn raak! Daarnaast heeft Van Houten een harde maar mooie stem, perfect passend bij het materiaal van de voorstelling. Theo Nijland speelt de verschillende mannenrollen in de voorstelling en weet vooral vocaal uit te pakken.

Voor de voorstelling zijn door Theo Nijland nieuwe songs geschreven, die worden afgewisseld met het wereldbekende materiaal van Garland en Minnelli. De nieuwe songs blijken wonderlijk genoeg goed te passen bij het oorspronkelijke materiaal en een leek zou niet alle nieuwe songs er zo uitpikken. Er is door schrijver Lars Boom gekozen om Liza Minnelli in deze voorstelling te confronteren met haar reeds overleden moeder en haar een spiegel voor te houden. Gaat haar dochter nu hetzelfde lot tegemoet? Of weet Liza op tijd afscheid te nemen van de drank en pillen? En heeft Judy het altijd gemakkelijk gehad, of was er meer achter de regenboog dan geluk en faam? Deze vragen houden de theaterbezoeker de gehele voorstelling bezig. De tijd vliegt voorbij met sterk spel, sterke oneliners en ontroerende songs.

De voorstelling laat een ander beeld zien van twee van Hollywoods bekendste sterren. Als bezoeker merk je al snel hoe pijnlijk het is dat hun levens veel op elkaar lijken. Moeder en dochter liggen achter de schermen vaak met elkaar overhoop, wat genoeg spanning voor een interessante voorstelling oplevert. Maar in deze voorstelling wint Judy de strijd om het voetlicht van Liza. En wel door de Musical Award-waardige prestatie van Jelka van Houten.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies