De Tovenaar van Oz: de hele lange reis van Dorothy

Het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT) brengt na 11 jaar de voorstelling De Tovenaar van Oz terug in de theaters. De filmklassieker uit 1939 met Judy Garland, is bij iedereen bekend en ook in het theater zijn veel versies te zien geweest. Musical Reports was erg benieuwd naar invulling van het NJMT en bezocht de première.

Op een dag steekt er een storm op die Dorothy meesleurt en haar in het kleurrijke Land van Oz doet belanden. Toch verlangt Dorothy terug naar Kansas, maar de enige die haar kan helpen is de machtige en magische tovenaar van Oz. Op weg naar Emerald City ontmoet zij de vogelverschrikker zonder verstand, de roestige blikken man zonder hart en de laffe leeuw zonder moed.

Bij het NJMT heeft de kindercast altijd een prominente rol. Deze voorstelling kent daarom groots kinderensemble en de rol van Dorothy wordt vertolkt door een van de talenten van het NJMT. Tot de verbazing van Musical Reports bleken de kinderen (ook met solostukjes) niet live te zingen maar te playbacken. Daarnaast heeft geen enkel kind een zender, dus wat er wel live gezongen wordt is niet duidelijk te verstaan. Dit stelt ons erg teleur, iets wat we niet verwachten bij het NJMT. Volwassen professionals vullen de cast aan. Zo is Jorge Verkroost te zien als Tovenaar en speelt Elise Berends de rol van boze heks. Opvallend zijn de prestaties van Kai Vasmel als vogelverschrikker en Tommie Kinneging als laffe leeuw. Vasmel is erg aandoenlijk als vogelverschrikker en weet meteen de sympathie van het publiek te winnen. Kinneging als laffe leeuw is vooral een geslaagde kopie van het personage in de film en het publiek is hier duidelijk van gecharmeerd.

De film uit 1939 omschrijven we anno 2013 misschien wel als traag, maar ook charmant. Aan theatermakers dan ook de taak hier goed op in te springen. Zo bewees Andrew Lloyd Webber in 2011 met zijn versie al dat de voorstelling nog steeds succesvol opgevoerd kan worden. Deze versie heeft die vernieuwingsslag helaas gemist. De orkestbanden zijn achterhaald en enorm traag. De liedjes halen de vaart uit de voorstelling ondanks dat alles vocaal dik in orde zit. Verder zijn de ensemble scènes te lang en krijgt iedereen de tijd om uit te pakken. Decorwissels duren lang ondanks dat ze niet veel om het lijf hebben. Het NJMT kiest opnieuw voor een groot projectiescherm, wat eerder de gemakkelijkste oplossing lijkt te zijn dan de mooiste manier om het podium om te toveren naar land van Oz.

De cast is sterk, en de kindercast zit vast vol talent maar dat komt niet naar voren omdat blijkt dat veel kinderen playbacken. Daarnaast duurt de reis van Dorothy (door de oude orkestbanden, lange ensemble scenes en decorwissels) wel erg lang. Het NJMT weet helaas niet de stralen met deze productie.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies