M-Lab’s Circus blijft op afstand

We bevinden ons in het circus, een plek waar Marius als kind graag kwam. De paarden vond hij het mooist om naar te kijken. “Hoe meer publiek er was, hoe mooier ze gingen lopen.”  In Circus, de seizoensopening van Theater M-lab, zijn het echter niet de dieren die voor het spektakel zorgen, in dit circus zijn de mensen het spektakel.

De voorstelling, gebaseerd op de roman They Shoot Horses, Don’t They? van Horace McCoy, gaat over de dromerige Marius die per ongeluk terechtkomt in een realityshow waarin de deelnemers non-stop moeten dansen om een filmrol te kunnen bemachtigen. Hoe langer de show duurt, hoe verder de personages zichzelf lijken te verliezen in de drang naar roem en hun obsessie om het spel te winnen. In dit spel waarin alles op alles gezet wordt voor de hoogste kijkcijfers verlangt Victoria, de danspartner van Marius, naar iets wat echt ‘echt’ is.

Een deel van het publiek zit in een cirkel op het podium, net als in een circustent. Dit element voegt, behalve dit gegeven, echter weinig toe aan de voorstelling. Het is, evenals het regelmatig acteren tussen het publiek in de zaal, vooral erg storend. De suggestie wordt gewekt dat je als publiek midden in het spektakel zit. Het spektakel komt alleen nergens echt dichtbij. Een kracht van de voorstelling is het tempo waarin het verhaal verteld wordt. Scènes volgen elkaar in een snel tempo op en als kijker blijf je geboeid. Wat echter ontbreekt zijn de motieven van de meeste personages. Je blijft je voortdurend afvragen waarom deze mensen mee willen doen en vooral waarom ze mee blijven doen aan dit circus. De roem als enige drijfveer lijkt te zwak om deze fysieke en mentale uitputtingsslag te kunnen dragen.

Deze ontbrekende laag neemt echter niet weg dat alle acteurs een overtuigende rol neer weten te zetten.  Vooral het spel van hoofdrolspelers David Lucieer (Marius) en Lottie Hellingman (Victoria) is sterk. ‘Back Home’ is één van de weinige nummers die door een castlid gezongen wordt, maar is wel gelijk één van de hoogtepunten uit de voorstelling. Hellingman weet te ontroeren met dit kleine, gevoelige nummer. De meeste nummers worden vertolkt door de band Storybox en zijn een sterke ondersteuning van de voorstelling. De verschillende danskoppels zorgen voor de nodige humor. Vooral fanatieke moeder Franky (Christine van Stralen) en BN’er koppel Elaine (Thirsa van Til) en Max (Kevin Hassing) weten de lachers op hun hand te krijgen.

De seizoensopening van het M-lab laat gemengde gevoelens achter. Circus is een vlotte voorstelling met veel humor en sterk acteerwerk, maar de personages blijven te veel aan de oppervlakte. Gebrek aan achtergrondinformatie lijkt hier de oorzaak van. De wegen van de personages zijn moeilijk te doorgronden, waardoor je als kijker met veel vragen blijft zitten.

Klik op de foto’s om ze te vergroten of bekijk de trailer op Youtube.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies