Suus zingt Toon…Beeldschoon

De Limburgse Suzan Seegers, kortweg Suus, speelde in 2011 haar eerste soloprogramma genaamd SUUS. Samen met pianist Marc-Peter van Dijk tourde ze met haar eigen materiaal langs de Nederlandse theaters. Dit seizoen putten Marc-Peter en Suus uit een heel andere bron. Zij nemen het publiek mee op een breekbare reis langs de onbekende werken van Toon Hermans.

Toon Hermans is één van de grootheden in de Nederlandse kleinkunst geschiedenis. Zijn werken dienden al meermaals als inspiratiebron voor menig artiest of theatervoorstelling. Zo konden we enkele jaren geleden nog terecht bij de musical Toon (met een fenomenale Alex Klaasen) en wat langer geleden stonden onder andere Richard Groenendijk en Lone van Roosendaal op de planken met het programma Liedjes van toon.

Suus is dus niet de eerste die met de werken van Toon Hermans aan de slag gaat. Maar Suus zingt Toon is misschien wel het meest bijzondere programma. Niet alleen omdat er werken van Hermans de revue passeren die nog nooit eerder het publiek bereikten, maar ook omdat Suus het materiaal op zo’n manier brengt dat er iets magisch gebeurt.

Aan het begin van de voorstelling vertelt Suus dat ze van Maurice Hermans (de zoon van…) de sleutel heeft gekregen van het archief met de werken van Toon. Het stond haar vrij om dit archief in te duiken en een programma samen te stellen. De ontdekkingstocht door het archief is subtiel als rode draad door de voorstelling verweven. De bekende en onbekende liedjes worden begeleid door zowel persoonlijke anekdotes van Suus, als anekdotes over Toon Hermans.

Beeldschoon is de voorstelling in al haar eenvoud. Suus is breekbaar, klein, intens en op z’n tijd ontzettend grappig. Daarnaast zingt Suus loepzuiver met haar betoverende stem. Alle lof ook voor Marc-Peter van Dijk, die Suus voortreffelijk begeleid op de vleugel. De melodieën van Hermans zijn tijdloos en de onbekende werken blijken stuk voor stuk pareltjes. Suus vertelt dan ook dat niet alle onbekende werken per definitie niet goed werden gevonden door Toon. “Soms was hij gewoon niet bij macht om bepaalde liedjes te zingen, omdat ze emotioneel te zwaar voor hem waren”.

Suus zingt Toon is een integer en breekbare ontdekkingstocht langs de prachtige werken van grootmeester in de kleinkunst: Toon Hermans. Naast bekende werken als “Appels op de tafelsprei” zorgen de onbekende werken voor hoogtepunt na hoogtepunt. Suzan Seegers mag zich zonder twijfel ‘le petite grande dame’ van het Limburgse lied noemen. De qua lengte kleine Suus is groots in wat ze hier laat zien en zorgt voor non-stop kippenvel en ontroering.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies