Haal het doek maar op voor Sonneveld

Ramses Shaffy en Toon Hermans gingen Wim Sonneveld al voor, maar sinds dit seizoen heeft ook Sonneveld een eigen biografische musical. Albert Verlinde toonde zich eerder al meester in het produceren van biografische musicals over Nederlandse grootheden en bewijst met Sonneveld de Musical wederom dat dit zijn specialiteit is.

Sonneveld de Musical verteld over het leven van één van Nederlands’ grootste kleinkunst artiesten. Vroeger sprak men over “de grote drie”: Toon Hermans, Wim Kan en Wim Sonneveld. Toen Sonneveld in 1974 stierf aan de gevolgen van een hartaanval stond de wereld in Nederland even stil.

Wanneer Wim Sonneveld (Tony Neef) een hartaanval krijgt in de auto brengt een onbekende liftster (Cindy Bell) hem naar het ziekenhuis. Deze mysterieuze liftster fungeert als katalysator van de voorstelling. Zij laat Sonneveld nadenken over zijn leven als een soort geweten en loopt als een rode draad door de voorstelling en zijn herinneringen.

Een biografische musical valt of staat met de acteur of actrice die de titelrol voor zijn of haar rekening neemt. Tony Neef heeft de zware taak op zich genomen om de grote schoenen van Wim Sonneveld te vullen. Waar Alex Klaasen in Toon de musical volledig transformeerde in Toon Hermans, is Neef zijn interpretatie van Sonneveld meer dan geslaagd, maar wel meer eigen. Slechts op enkele momenten in de voorstelling vervagen de lijnen en lijkt het weer even of Wim Sonneveld zelf op het toneel staat.

Het leven van Sonneveld biedt genoeg stof voor een boeiende theateravond en zijn oeuvre is tijdloos. Net als de andere biografische musicals van Albert Verlinde is ook deze voorstelling weer een heerlijke vlucht door het verleden. Vervlogen tijden herleven voor oudere generaties en jongere generaties maken op een bijzonder aangename manier kennis met een belangrijk persoon uit de Nederlandse culturele geschiedenis.

Haal het doek maar op voor Sonneveld de musical, want deze biografische musical is gewoonweg een hele fijne voorstelling die het gouden repertoire van Wim Sonneveld weer als vanouds door de theaters laat klinken.


Bekijk meer foto’s van de première.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies