Bente van den Brand: Soldaat is van “ons”

Soldaat van Oranje vierde deze week alweer zijn derde verjaardag. Al drie jaar lang krijgt deze productie de Theaterhangaar avond aan avond tot de nok gevuld. “Het is fantastisch, een grote eer, bijzonder en elke dag een feest”, aldus Bente van den Brand. Bente speelt sinds kort de rol van Charlotte.

“Dit is iets wat ik op mijn 80ste waarschijnlijk nog steeds zie als het meest bizarre en bijzondere waar ik ooit deel van uit mocht maken. Ik ben er echt intens trots op dat ik misschien wel één van de meest succesvolle Nederlandse theaterproducties ooit op mijn CV heb staan. Toen ik Jane in Tarzan speelde dacht ik: iets groter dan dit zal ik wel nooit meer mee maken. Toen kwam Soldaat van Oranje ineens op mijn pad.”

Bente is de vierde actrice die in de rol van Charlotte te zien is. Loes Haverkort, Marlijn Weerdenburg en Linde van den Heuvel gingen haar voor. Bente vult de rol echter op haar eigen manier in.
“Ik heb natuurlijk heel goed gekeken en geluisterd naar Linde. Ik vond haar een prachtige Charlotte. Ik ben echter in heel veel opzichten anders dan zij. Theu Boermans, de regisseur, kijkt heel goed naar jou als acteur, luistert naar jouw stem en probeert het beste in je naar boven te halen. Niet één acteur is hetzelfde. Zo zijn dus ook alle Charlotte’s anders. Je neemt namelijk je eigen persoonlijkheid mee in je vertolking van een rol.

Ik probeer zo veel mogelijk mezelf te laten zien. Hoe gek het ook klinkt: ik probeer niet te veel te spelen, maar gewoon te reageren op wat er op het toneel gebeurt.”

Keuzes maken in oorlogstijd is een thema dat centraal staat in Soldaat van Oranje. Oorlog is iets waar we vandaag de dag nog steeds mee worden geconfronteerd. Voor veel Nederlanders staat dit gelukkig nog ver van hun bed.
“Wij – in het hier en nu – hebben geen idee hoe het is om in oorlog te leven. Ik weet echt niet welke keuzes ik zou maken als ik in zo’n situatie terecht zou komen als de personages uit de voorstelling. Ik durf daar geen antwoord op te geven. Maar ik denk er wel heel vaak over na. Dat is juist zo prachtig aan deze voorstelling, het zet je aan het denken! Elk personage staat symbool voor een keuze. Viktor duikt bijvoorbeeld onder, Anton kiest de kant van de SS en mijn personage Charlotte gaat bij het verzet. Het is interessant om na te denken en te praten over wat jij zou doen.”

Dat Soldaat van Oranje fascineert moge duidelijk zijn. Inmiddels zijn er kaarten in de verkoop tot april 2014. Als het zo door blijft gaan kunnen we straks ook de vierde verjaardag van de productie vieren.
“Buiten het feit dat het decor natuurlijk bizar fantastisch is en de regie van Theu Boermans prachtig, is Soldaat bovenal een succes omdat hij van “ons” is. De productie gaat over ons vaderland, over Wilhelmina, over onze geschiedenis: de oorlog waar iedereen die in de zaal zit op wat voor manier dan ook een binding mee heeft. Het raakt ons omdat het ons verhaal is.”

“Wat er ook in de toekomst nog op mijn pad komt, Soldaat heeft een bijzonder plekje in mijn hart!” 

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies