Nederland Musicalland: Brave terugblik op 50 jaar oorspronkelijk Nederlandse musicals

Nederland Musicalland is een theaterconcert waarin musicalvedetten Joke de Kruijf en Bill van Dijk samen met Rosalie de Jong, Rick Sessink en een ensemble bestaande uit studenten, 50 jaar aan oorspronkelijk Nederlandse musicals vieren.

De Graaf en Cornelissen producties staat bekend om haar oer-Hollandse musical repertoire. Bekende titels als ‘Wat zien ik?’, ‘Op hoop van Zegen’ en ‘De Fabeltjeskrant’ werden door De Graaf en Cornelissen voorzien van de toevoeging: “de musical”. Zelfs De Zangeres Zonder Naam en het dorp Volendam moesten er aan geloven. Daarnaast heeft De Graaf Cornelissen producties ‘De Jantjes’ op haar repertoire staan en staat de Annie M.G. Schmidt musical ‘Heerlijk Duurt Het Langst’ op de planning.

Het is dan ook niet zo gek dat deze producent een theaterconcert brengt waarin oorspronkelijk Nederlands musicalmateriaal centraal staat. Waar De Graaf en Cornelissen in het verleden vaak is geroemd voor hun creativiteit, lijkt Nederland Musicalland met weinig inspiratie gemaakt.

Bijna alle hoogtepunten uit het Nederlandse musicalrepertoire komen voorbij. Veel stamt echter uit de jaren negentig en dat terwijl er nu meer oorspronkelijk Nederlandse musicals worden gemaakt dan ooit. De mooie muziek van ‘Droomvlucht’ wordt gemist, evenals muziek uit ‘Rembrandt de musical’. En waarom is er geen ruimte in het programma voor materiaal van M-Lab? Er is in de afgelopen jaren geen plek in Nederland geweest waar meer oorspronkelijk materiaal is gebracht en ontstaan dan in dit kleine theater.

Er is duidelijk gekozen voor songs uit producties die bij veel mensen bekend zijn. ‘Soldaat van Oranje’, ‘Ciske de Rat’, ‘Heerlijk Duurt Het Langst’, ‘Amerika Amerika’ en ‘Tsjechov’: ze komen allemaal voorbij, evenals het eigen repertoire van De Graaf en Cornelissen producties. Spannend is het niet te noemen. Daarnaast kan men zich afvragen of songs uit jukebox musicals wel in dit programma thuishoren. Deze songs behoren alleszins niet tot oorspronkelijk nieuw Nederlands musicalrepertoire.

De liedjes worden opgeluisterd met projecties. “Less is more” moet men hier gedacht hebben. Op het midden van het achterdoek wordt in een cirkel bij elke song passend iets geprojecteerd. Dit varieert van scènefoto’s tot bewegende beelden die afgestemd zijn op de liedjes. “Less” kan inderdaad “more” zijn. Helaas zijn de minimale projecties alsnog te veel van het goede. De projecties waren meer dan eens overbodig en leiden af van de solisten. Als bij het slotapplaus het volledige toneel belicht wordt blijkt dat de projecties worden geprojecteerd op een achterdoek waarop een theater (vanaf het podium gezien) staat afgebeeld. Waarom hier niets mee gedaan wordt en het doek de gehele voorstelling in duisternis blijft gehuld is een raadsel.

Vanzelfsprekend zijn musicalvedetten Bill van Dijk en Joke de Kruijf op hun plaats in een show die terugblikt op de afgelopen 50 musicaljaren in Nederland. Zeker De Kruijf, die een flinke reeks oorspronkelijk Nederlandse producties op haar CV heeft staan. Niet al het materiaal is echter besteed aan deze “oudere” generatie. Dit blijkt pijnlijk als het drakerige ‘Alles’ uit ‘3 Musketiers de musical’ wordt ingezet door De Kruijf en Van Dijk. De “jongere” generatie, die vertegenwoordigd wordt door Rick Sessink en Rosalie de Jong, blijkt een stuk flexibeler en zingt zich gemakkelijker een weg door het repertoire. De jongste generatie, die wordt vertegenwoordigd door studenten van de Song & Dance academie (het ensemble), hebben echter nog heel veel te leren.

Rosalie de Jong bewijst met alle facetten van de 50 jaar aan Nederlandse musicals die voorbij komen overweg te kunnen en straalt. Ze krijgt de zaal aan het lachen, zingt lekker en is het enige gepeperde lichtpuntje in deze brave terugblik op 50 jaar oorspronkelijk Nederlandse musicals.

Nederland Musicalland is nog tot en met maart 2014 te zien in de Nederlandse theaters.

Klik op de foto’s om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies