Muziekkomedie Little Voice staat als een huis

Na grote successen in Engeland ging afgelopen dinsdag 4 februari de ontroerende muziekkomedie Little Voice in première. De voorstelling, die is geschreven door Jim Cartwright, werd vertaalt door Jules Deelder. Kortom kon het ook niet anders dat de première plaatsvond in zijn eigen Rotterdam.

Little Voice vertelt het verhaal van het wereldschuwe en verlegen meisje Mus (Suzan Seegers) die de hele dag op haar kamertje naar langspeelplaten van haar overleden vader luistert. Haar alcoholische moeder Marie (Ellen Pieters) houdt zich met hele andere dingen bezig en duikt iedere avond met een andere louche kerel het bed in, zo ook met de derderangs manager Ed Desmet (Han Oldings). Wanneer de elektriciteit weer eens uitvalt door de platenspeler van Mus, besluit ze om zelf maar verder te zingen. Ed weet niet wat hij hoort en wilt gebruik maken van Mus haar gouden keeltje om veel geld te verdienen. Ed lanceert de verlegen Mus als “Little Voice” en dwingt haar om shows te geven.

Wanneer de voorstelling begint, zien we de doorsnede van een vervuild huis. Het huis bestaat uit verdiepingen en alle meubels die aan de rand van de afsnede staan, zijn doorgezaagd. Deze letterlijke doorsnede werkt uitstekend en levert komische situaties op wanneer iemand aan de keukentafel wilt gaan zitten op een halve stoel. De lelijke jaren tachtig kostuums werken ook zeker op de lachspieren.

Suzan Seegers (My Fair Lady, Les Misérables, Urinetown) is als kleine Mus voortreffelijk te noemen. Mus spreekt niet echt voluit, ze brabbelt meer. Eveneens heeft ze bijzondere trekjes en een apart loopje, deze kleine details maken Mus helemaal compleet. Suzan zingt net zo sterk als dat ze speelt. Wanneer ze prachtige liederen te gehore brengt krijgt ze telkens weer een geweldig applaus. Dit is zeker een prestatie waar je U tegen zegt.

Ellen Pieters (De Zangeres Zonder Naam, Hij Gelooft in Mij) als moeder Marie is eveneens heel sterk. Ze speelt de rol van Rotterdamse ordinaire flirt als geen ander. Haar Rotterdamse gevloek en getier werkt ontzettend goed. Pieters durft als Marie ook lekker lelijk te zijn en dat is vaak ontzettend grappig. Ze staat deze keer weer op de planken samen met haar man Han Oldings (Vijftig Tinten… de parodie, The Full Monty, Urinetown) die de rol van louche manager Ed vertolkt. Ook Han speelt zeer overtuigend en durft zich, bijna letterlijk, bloot te geven. De rol van Ed heeft verschillende lagen die hij vloeiend in elkaar over laat gaan. De scenes tussen Marie en Ed leveren vooral veel hilarische momenten op. Michael de Vriend (Kruistocht in Spijkerbroek) is erg aandoenlijk in de rol van Wim. De ook iets wat verlegen Wim ontmoet Mus voor het eerst wanneer hij helpt met het aansluiten van de telefoon en lijkt al meteen een oogje te hebben op haar. Wim probeert op allerlei manieren bij Mus in de buurt te komen, wat erg leuke situaties oplevert. Laus Steenbeeke (The Lion King, ’t Schaep met de 5 pooten) weet de rol van manager meneer Boe lekker patserig neer te zetten. De alweer plat Rotterdamse meneer Boe vindt zichzelf hilarisch, alleen denkt zijn publiek daar helemaal anders over. De rol van dikke vriendin Nellie wordt gespeeld door Wivineke van Groningen (Calendar Girls, Teug naar de Kust). Nellie komt vaak bij Marie over de vloer en wordt vooral als een soort praatpaal gebruikt. Zelf zegt Nellie in het stuk steeds niet meer dan één en hetzelfde woord, wat erg komisch werkt. Veder drinkt ze veel suiker met een beetje koffie en eet ze de groene bedorven cornflakes uit Marie’s bijna lege voorraadkast. De rol van Nellie draagt niet erg veel bij aan het verhaal, het heeft vooral een komische lading.

De invloed van Jules Deelder op het stuk heeft zeker goed gewerkt. De plat Rotterdamse opmerkingen doen het erg goed bij het publiek en zorgt ervoor dat de trieste familiesituatie als minder heftig wordt ervaren. Het stuk krijgt een wat lichtere lading en werkt constant op de lachspieren. Echter is wel te merken dat het stuk Little Voice bijna vijfentwintig jaar oud is. De voorstelling is redelijk traag en scenes duren erg lang, terwijl het einde ineens in een kleine stroomversnelling lijkt te raken. Dit ligt echter zeker niet aan de prestaties van de cast. Eveneens is de voorstelling geen musical te noemen, zoals velen denken. Little Voice doet erg denken aan een klucht en in de tweede acte wordt er pas echt gezongen. Muziekkomedie is dan ook het juiste woord.

Little Voice is een hilarische muziekkomedie met meerdere lagen. Het stuk is soms wat traag, echter stoort dit door de grappige situaties niet heel erg. Het stuk heeft bovendien een fenomenale cast en staat dan ook als een huis. Little Voice is een voorstelling met een grote lach, maar ook zeker met een traan.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies