‘Afblijven de musical’ cast knalt ondanks tegenslag

Sinds een paar weken is de musical Afblijven te zien. Ondanks de heftige try-out periode, waarbij twee acteurs wegens blessures vervangen moesten worden, tourt de voorstelling nu door heel Nederland.

Afblijven vertelt het verhaal van Melissa (Reneé de Gruijl) die niets liever doet dan dansen. Ze mag auditie doen voor een videoclip van de zangers Suzy (Robin van den Heuvel) en wordt aangenomen.

Maar dan komt ze in aanraking met drugs. Drugs die ervoor zorgen dat ze durft waar ze anders niet toe in staat is. Drugs die bijna haar ondergang worden. Maar gelukkig is Jordi (Gijs Stallinga) er. Hij is smoorverliefd op Melissa en bereid om zelf in de problemen te komen om haar uit de ellende te halen.

De schouwburg zit vooral vol met meiden tussen de 12 en 16 jaar oud die het boek zeer waarschijnlijk allemaal kunnen dromen. Vele van hen zijn duidelijk voor het eerst in het theater en vermaken zich zichtbaar. Alleen hierom al is de voorstelling een succes. De sterkte cast weet op een vermakelijke maar ook serieuze manier het verhaal te vertellen. Zonder echt de diepte in te gaan is de voorstelling onderhoudend en is het vooral genieten van de chemie tussen de castleden.

Lof voor Reneé de Gruijl, die is doorschoven van een bijrol naar de hoofdrol. Vocaal is deze rol voor haar geen uitdaging en ook haar acteerwerk is dik in orde. Maar haar nieuwe rol is een dansrol. En ondanks haar talent weet De Gruijl haar personage niet te overtuigen van grootse danskwaliteiten. De choreografie is niet krachtig genoeg om nu echt haar danstalenten tot uiting te laten komen. Jammer, want dat maakt haar personage ongeloofwaardiger. Ander talent in de cast is Gijs Stallinga als Jordi. Stallinga weet zijn rol aandoenlijk vorm te geven en je gelooft meteen dat Jordi alles doet om Melissa te redden. Nieuwkomers Theun Plantinga als vader van Melissa en Lisanne Schut als Fleur vallen positief op. Beide weten vooral op een humorvolle manier hun personages vorm te geven, al weet Plantinga als vader ook zeker te ontroeren in een duet met zijn dochter.

Het boek van Cary Slee is nogal fragmentarisch bewerkt tot een musicalscript. Wanneer je het boekt niet hebt gelezen komen sommige overgangen onverwacht en lijkt het soms alsof er structuur ontbreekt. Gelukkig bevat de voorstelling enkele ijzersterke liedjes van componist Jeroen Sleyfer. Echter voelt de voorstelling van ruim 1,5 uur wat lang aan en hadden er zeker een paar liedjes geschrapt kunnen worden.

Afblijven heeft een ijzersterke cast waar de chemie vanaf spat. Jeroen Sleyfer heeft aanstekelijke nummers geschreven waar de cast lekker mee kan uitpakken. Toch voelt de wat lange voorstelling soms ietwat fragmentarisch aan en zijn de choreografieën voor een dansvoorstelling niet opvallend of uitsprekend genoeg. De tienermeiden in de zaal hadden duidelijk een heerlijke avond uit. En wat fijn dat er ook producenten zijn die deze doelgroep kennis laat maken met theater.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies