Première ‘Putting it Together’: een feest der herkenning

Zaterdag 15 februari ging in de Goudse Schouwburg de Sondheim-musical Putting it Together in première. Met recht een reden tot een feestje, want het is maar zelden dat musicalrepertoire van de hand van Stephen Sondheim in de Nederlandse theaters te zien is. PIT Produkties neemt de gewaagde stap om niet alleen repertoire van Sondheim te produceren, maar gelijk één van zijn ’musical revues’ naar Nederland te halen.

Met veel zelfspot leidt Putting it Together je aan de hand van een zeer dunne verhaallijn langs 34 songs van de Amerikaanse musicalcomponist. Een jong stel (Brigitte Heitzer en Matthias Quadekker), een vrijgezel (Paul Groot) en een stel van middelbare leeftijd (Esther Maas en Porgy Franssen) ontmoeten elkaar op een feestje in het pied-à-terre van het oudere koppel. Er wordt onderling geflirt en gestreden en onderwijl neemt de vrijgezel, wanneer hij niet zelf verleid wordt, de rol van scheidsrechter en verteller op zich. Putting it Together moet het echter niet hebben van deze verhaallijn. Het is vóór alles een revue waarin liedjes uit onder andere Company, Merrily We Roll Along, Dick Tracy en Follies gezongen worden.

Niet alle zangers in Putting it Together zijn even sterk. Het werk van Sondheim staat onder andere bekend om dissonant klinkende melodieën en lastige, snel wisselende ritmes. Om de muzikale spanning, die deze elementen op dienen te roepen, over te laten komen moet het materiaal perfect gezongen worden. Omdat met name Porgy Franssen hier moeite mee heeft, lijkt het soms alsof de tekst niet goed op de muziek past. Ritmisch is hij niet altijd even goed op zijn plek en een enkele keer schort het zelfs aan zuiverheid. Bovendien lijkt het er op dat Franssen beduidend zachter zingt dan de andere castleden, tijdens de première klinkt het veelal of zijn microfoon zo hard staat dat er zacht geruis te horen is. Overigens beschikt hij, net als de overige castleden, wel over een zeer aangenaam stemgeluid.

Hoewel de vertaling van Jeremy Baker niet het niveau van Sondheims originele teksten heeft, slaagt hij er bijzonder goed in de essentie van de liedteksten over te brengen en ook veel van de humor te behouden. In deze Nederlandse versie van Putting it Together is de ster van de avond echter de muziek. De heerlijke, en voor Sondheim-liefhebbers herkenbare, melodieën en het 8-koppige orkest onder leiding van Jeroen Sleyfer maken de theateravond tot een feestje. Jammer is wel dat er in de tweede akte in een aantal nummers ineens digitale, nep klinkende violen ten gehore worden gebracht. Muzikaal gezien een ontzettende domper, enkel pianobegeleiding zou in deze nummers prettiger klinken.

Een theateravond die draait om muziek kan fantastisch zijn. Vele opera’s, operettes en theaterconcerten zijn fantastisch ondanks een zeer mager plot. Ook Putting it Together is een zeer geslaagde avond uit. Echter, wanneer een theaterbezoeker verwacht een komedie voorgeschoteld te krijgen zal men niet snel enthousiast worden van de verzameling van muzikale juwelen. De voorstelling bevat absoluut een flinke dosis humor, maar een  voorstelling die wordt aangekondigd als komedie doet echt een vollediger plot verwachten. Omdat Putting it Together bovendien bestaat uit het, in Nederland, minder bekende werk van Sondheim zal deze voorstelling de musicalfan die nog geen of net kennis heeft gemaakt met zijn werk niet enthousiasmeren. Putting it Together werd gemaakt en is bedoeld als een voorstelling voor liefhebbers en vakgenoten en het is daarom maar de vraag of Nederland groot genoeg is voor een landelijke tour van deze show voor insiders.

Het initiatief om in Nederland Sondheim-materiaal ten tonele te brengen is enorm te waarderen. De muziek staat als een huis en zal mensen die niet bekend zijn met het materiaal  hopelijk verrassen. Maar het ontbreken van een sterke verhaallijn (Sondheim-musicals staan normaliter garant voor een sterk en ingenieus plot), de lastige muziek die uit zijn context wordt gehaald door de revuevorm en de presentatie als komedie schrikken mensen bij een eerste kennismaking waarschijnlijk juist af. Voor Sondheim-liefhebbers is Putting it Together echter een feest der herkenning en absoluut één of zelfs meerdere bezoeken waard.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies