Doornroosje van Van Hoorne viert Vlaamse première

“Dat wil ik ook”, moet Geert Allaert gedacht hebben toen hij de van oorsprong Nederlandse sprookjesmusical van Van Hoorne Entertainment zag bij het Vlaamse Event-Team.  Deze gedachte resulteerde in een nieuwe traditie: elk jaar brengt Music Hall in de krokus- en paasvakantie één van de sprookjesbewerkingen van Van Hoorne. Doornroosje trapt af.

Doornroosje vertelt het alom bekende verhaal over de prinses die zich prikt aan een spinnewiel om vervolgens honderd jaar te slapen. Slechts de kus van haar eerste ware liefde kan haar doen ontwaken. Dit alles in een setting zoals we van Van Hoorne gewend zijn. Zo is bijvoorbeeld de enge slechterik wederom ingeruild voor het olijke duo Titus en Fien en is het verhaal voorzien van lekker in het gehoor liggende liedjes.

Van Hoorne Entertainment bracht in Nederland in 2008 hun eerste sprookjesmusical “Roodkapje”. Wat volgde was elk jaar een nieuw sprookje. Zo kwamen onder andere de titels “Hans & Grietje”, “De Gelaarsde Kat” en “Assepoester” voorbij.

De sprookjesmusicals van Van Hoorne waren voor het eerst te zien op Belgische bodem bij Event-Team. Een semiprofessioneel gezelschap uit Evergem. Zij trokken met hun opvoeringen van onder andere “Roodkapje” 5500 bezoekers.

Ondanks dat de cast een prestatie van professionele klasse neerzet, met maar een korte repetitieperiode van anderhalve week , ontstijgt deze productie het label “semiprofessioneel” nergens. De show heeft een grondig gebrek aan een goede spanningsboog, bevat flauwe grappen en het decor is simpel en oogt goedkoop. De productie verdrinkt een beetje in de enorme Stadsschouwburg van Antwerpen. Daarnaast zijn wij van mening dat als je één Van Hoorne musical hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. De opzet is bij elke voorstelling gelijk, het decor is altijd in dezelfde stijl, de personages zijn eendimensionaal en daardoor inwisselbaar. De lekker klinkende liedjes zouden zelfs in de verschillende shows hergebruikt kunnen worden. Deze worden wat stijl betreft niet aangepast op het verhaal en er zitten in elke show vergelijkbare songs. Het lijkt alsof bij het maken van elke productie exact dezelfde mal wordt gebruikt zonder te kijken naar verdere mogelijkheden.

Aangekondigd is dat deze productie een familiemusical is, geschikt is voor iedereen vanaf twee jaar. Voor de allerkleinsten in de zaal lijkt deze voorstelling toch niet echt geschikt. Meermaals verlaten kleine kindjes huilend de zaal. Voor deze groep is de voorstelling misschien ook gewoon een iets te lange zit. De wat oudere kindjes hebben daarentegen wel veel plezier en doen lekker mee met het participatiegedeelte van de voorstelling. De ouders moeten vooral genieten van het plezier dat hun kinderen aan de voorstelling beleven, anders is het een lange zit. Dit in overweging nemend is het plakkaat “familiemusical” niet op zijn plaats.

Bij het verlaten van de zaal bekruipt stilletjes het gevoel van heimwee naar die andere musicalbewerking van Doornroosje uit 2002 van concurrent Studio 100.

Music Hall en Van Hoorne hebben voor de komende drie jaar ook nog de producties “Assepoester”, “Roodkapje” en “Sneeuwwitje” aangekondigd. Doornroosje is in april nog te zien in Oostende, Hasselt en Gent.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies