Tick Tick Boom! is een waardig eerbetoon aan theatermakers

Tick Tick Boom! vertelt het verhaal over Jonathan (John Vooijs), een veelbelovende componist. De rol is gebaseerd op Jonathan Larson (schrijver van Tick Tick Boom! en Rent) zelf. Jonathan is bijna dertig en werkt in een eetcafé, maar wacht op en droomt van zijn grote doorbraak als schrijver/componist van een rockmusical. Maar wat als de geplande workshop van zijn voostelling flopt? Dan is hij bijna dertig en heeft hij nog niks bereikt. De vriendin van Jonathan (Renée van Wegberg) was een veelbelovende danseres, maar zij koos voor een onderwijsbaan buiten de culturele hoofdstad. Ze wil met Jonathan een gezin stichten en vraagt hem zijn dromen van een kunstenaarsleven vaarwel te zeggen. En dan is er nog Michael (Sander van Voorst tot Voorst), Jonathans beste vriend. In het verleden was hij acteur, maar hij is overgestapt naar het bedrijfsleven en is daar nu een grootverdiener. Hij probeert Jonathan aan een vaste baan te helpen, zodat er ook voor hem een eind komt aan ‘dat onzekere artiestenbestaan’.

De voorstelling laat ons de strubbelingen van een theatermaker zien, die duidelijk overeen moeten komen met de nieuwste producent in musicalland: Tresore Producties. Initiatiefnemer Bastiaan Roeters neemt een groot risico door een kleine, relatief onbekende show te produceren als debuutvoorstelling. Maar Roeters hoeft zeker niet te wakker te liggen over de kwaliteit van de show. De voorstelling kent een kleine maar zeer diverse cast die met perfecte nuances het verhaal weet te over te brengen. Vooijs lijkt dicht bij zichzelf te blijven in deze voorstelling en zijn personage komt daardoor meteen geloofwaardig over. Van Wegberg bewijst opnieuw een alleskunner te zijn wanneer ze ook andere bijrollen vertolkt. Tevens weet ze, zoals we gewend zijn, weer lekker vocaal uit te pakken. Van Voorst tot Voorst weet zijn wat onsympathieke personage snel al wat meer nuance mee te geven . De heerlijke muziek van Jonathan Larson (met duidelijke Rent-invloeden) knalt dankzij cast en band van het podium. En ondanks dat het verhaal in het begin even op gang moet komen, leef je al snel mee met de personages. De veelzijdige cast vertolkt verschillende rollen en kruipt regelmatig achter de instrumenten.

Stephen Sondheim was voor de schrijver Jonathan Larson een groot voorbeeld. En dat geldt ook voor vertaler en regisseur Koen van Dijk. Kortom: Sondheim-invloeden zijn onvermijdelijk. Een parodie op het nummer “Sunday” uit de Sondhem-voorstelling Sunday in the Park with George is dan ook werkelijk briljant gebracht en is een van de hoogtepunten uit de voorstelling. Echter, enige kennis van zaken is wel noodzakelijk om dit soort momenten te begrijpen. En dat maakt de voorstelling misschien niet toegankelijk voor een heel breed publiek.

Tick Tick Boom! is een zeer geslaagd debuut van initiatiefnemer Bastiaan Roeters. De voorstelling kent een cast die perfect in balans is en nergens een steekje laat vallen. Dankzij de band knalt de heerlijke muziek van Jonathan Larson van het podium. Tick Tick Boom! is een eerbetoon aan (beginnende) theatermakers die hun droom najagen en alleen met het beste genoeg nemen. Iets waar je alleen maar veel respect voor kan hebben. Zeker in een tijd waarin veel producenten de veilige, saaie en voorspelbare route kiezen. Maar dat doet Tresore Producties absoluut niet. Hopelijk is de voorstelling een groot succes en laat Tresore Producties weer snel van zich horen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies