Amateur Musical Awards Gala: het begint allemaal tussen de schuifdeuren

We zitten deze maandagavond in het DeLaMar Theater tijdens het eerste Amateur Musical Awards Gala. Een avond waarop 250 amateurspelers op het toneel laten zien waarom ze genomineerd zijn. Spelers in de leeftijd 14 tot 54 jaar, die in het dagelijkse leven gewoon studeren of banen hebben als fysiotherapeut, financial controller of webbeheerder en daarnaast repeteren voor een jaarlijkse musicalproductie. Mensen met passie voor musicals en dat is te merken aan het enthousiasme vanavond. De theatergroepen moedigen elkaar luidkeels aan tijdens de optredens en klappen en joelen voor de andere genomineerden.

Het idee was in eerste instantie dat het een “knus en kneuterig musicalavondje” zou worden, aldus de initiatiefnemers Bernd Duenk en Guido van Gend. Het is uit de hand gelopen in een groots gala met een vakjury bestaande uit Jacques d’Ancona, John ter Riet, Cocky van Huijkelom, Daniël Cohen, Anouk van Nes en Marianne van Wijnkoop. Bij de awarduitreikers zien we onder andere Jon van Eerd, Stanley Burleson, Mariska van Kolck en Pia Douwes die haar eigen award – de Pia Douwes Special Talent Award – uitreikt. “De award is natuurlijk voor iemand die eruit springt qua talent. Waarvan ik denk: wauw, daar zit nog meer in. Maar ook iemand waarvan ik denk: daar kan nog meer uit komen, daar wil ik mee werken omdat het zo’n talent is… Een ruwe diamant die nog een beetje geslepen moet worden.”, aldus Douwes.

Tijdens deze avond waar optredens elkaar afwisselen met de uitreikingen van de awards rijst de vraag op waar nou eigenlijk de scheidslijn ligt tussen amateur en professioneel theater. Waar die scheidslijn ligt, vindt ook Douwes lastig om te zeggen. “Het heeft te maken met het vakmanschap wat je in al die jaren opbouwt. Het heeft niet altijd te maken met een opleiding. Ik heb zelf ook alleen maar een dansopleiding gehad en voor de rest geen andere opleiding. Het heeft te maken met hoe je op het toneel staat, wat je drive is, je doorzettingsvermogen, samenwerking achter en op het toneel en of je iets doet met de mensen in de zaal.”

Ondanks het grootse gala, waar je zonder smoking of lange jurk opvalt, blijft toch het gevoel van een knus en kneuterig musicalavondje. Het is vooral een feestje voor de amateurs en hun familieleden en vrienden. Mensen die met zoveel enthousiasme en passie zich inzetten voor musical naast hun baan of studie mogen best wel eens in het zonnetje worden gezet. En wie goed oplet, kan nog een paar talenten in de dop spotten. “Iedereen begint immers tussen de schuifdeuren”, zo zegt Pia Douwes.

Het awardsgala werd live uitgezonden op AT5 en RTV NH. Op dit moment kun je het volledige gala nog online bekijken.

Winnaars:
Beste productie – Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat (Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m. Vuur en Vlam Produkties)
Pia Douwes Special Talent – Jonathan Vroege (Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat | Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m. Vuur en Vlam Produkties)
Beste vrouwelijke hoofdrol – Suzanne Boreel (Anything Goes | Amsterdam Musical)
Beste mannelijke hoofdrol – Alex Hendrickx (The Wedding Singer | The MusiCompany)
Beste vrouwelijke bijrol – Lauren Gramberg (Urine Town | Avereester Kunstkring Vakk)
Beste mannelijke bijrol – Niels van der Ham (Kookpunt | Theatergroep Max Mini)
Beste ensemble – Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat  (Stadsgehoorzaal Kampen i.s.m. Vuur en Vlam Produkties)
Beste regie – Panda van Proosdij (Urinetown | Sempre Sereno)
Beste choreografie – Djuri Reijnen (Anything Goes | Amsterdam Musical)
Beste decor – Jasper Korving (Anat3vka | Winterswijk Muziektheater)
Beste kleding – Sandra Satter-Smit (Icarus | Harlekijn Musicalproducties)
Beste kap en grime – Eelco Oomen, Corina Rutters en Leny de Jong (Aristokatjes | De Notenkrakers)

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies