‘Pauline & Paulette’ is vertederend en puur

Het is Vlaamse producent Judas Theaterproducties, onder leiding van Sam Verhoeven, weer gelukt. Met de muzikale praline Pauline & Paulette hebben zij – na onder andere Ganesha en Lelies – wederom een succesvolle Vlaamse parel op hun naam kunnen schrijven. Pauline & Paulette laat je hart smelten en raakt je. Het is dan ook geen wonder dat de zalen goed gevuld zijn.

De kleinschalige voorstellingen van Judas Theaterproducties doen het goed bij onze zuiderburen. Dit is zonder meer terecht. Keer op keer weet dit Vlaamse productiehuis pareltjes op de planken te brengen. Mooi en integer oorspronkelijk materiaal met inhoud. Waar de bezoekersaantallen in Nederland bij kleinschalig inhoudelijk musical/muziektheater nog wel eens tegen willen vallen, heeft Judas Theaterproducties niets te klagen.

Na een succesvolle tour langs de Vlaamse theaters is Pauline & Paulette nu in Antwerpen te zien. Wegens succes zijn er zelfs extra voorstellingen bijgeboekt. De voorstelling is nu nog tot en met 27 april te zien in de Rode zaal van het Fakkeltheater.

Pauline & Paulette is gebaseerd op de gelijknamige film van Lieven Debrauwer en Jacques Boon, een Vlaamse klassieker. Pauline is een 60-jarige met de geest van een 7-jarige. Ze woont haar hele leven in bij Martha, de oudste van haar drie zussen. Het verhaal neemt een dramatische wending op het moment dat Pauline het levenloze lichaam van Martha vindt in de rozentuin. Aan de andere twee zussen (Paulette en Cecile) de keuze of zij hun eigen weg vervolgen of de zorg voor Pauline op zich nemen.

Regisseur Frank Van Laecke bewerkte samen met Allard Blom de film tot een honderd minuten durende vertederende voorstelling. De voorstelling raakt in zijn puurheid en is uit het leven gegrepen. Puur en vertederend is ook zonder meer Erna Palsterman als de zwakbegaafde Pauline. Nergens komt haar spel ook maar in de buurt van het karikaturale. Een bijzondere prestatie. An Vanderstighelen vormt als de overleden zus Martha de rode draad door de voorstelling. Zij is continu op de achtergrond aanwezig. Als Martha heeft Vanderstighelen het leeuwendeel van de zangpartijen toebedeeld gekregen. Mooie intieme liedjes als “Er was eens” brengt ze feilloos en zonder op de voorgrond te treden. De steeds terugkerende kleine melodieën van componist Dirk Brossé zijn geen showstoppers maar meer een muzikale ondertiteling van de scènes die zich voor de ogen van het publiek ontvouwen. Een zeer fijne muzikale ondertiteling.

Hoe groot kan het contrast zijn met die andere musical van dit creative team die later deze maand in première gaat. ‘14-’18 mag dan wel veelbesproken zijn en groots worden; met Pauline & Paulette zijn de heren Brossé, Blom en Van Laecke er in geslaagd groots te zijn met een prachtige kleinschalige muziektheaterproductie.

Een bezoek aan Pauline & Paulette is een must voor elke liefhebber van musical en muziektheater. De voorstelling is nog te zien tot en met 27 april in de Rode zaal van het Fakkeltheater.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies