Het Grote Geluk: “likeable” en geschikt voor een groot publiek

Dit seizoen brengt M-Lab alleen maar eigen materiaal. Na het nieuwe ‘Circus’ en de reprise van het fantastische ‘Een Wintersprookje’ is nu de musical Het grote geluk te zien bij theater M-Lab.

Op de website van M-Lab staat dat Het Grote geluk is gemaakt door Eva Gouda (script), Jan Groenteman (muziek) en Kiki Jaski (regie) met het idee een musical te maken zoals musical ooit bedoeld is: geen makkelijk en commercieel entertainment, maar modern, maatschappijkritisch en breed muziektheater waarbij de inhoud net zo zwaar weegt als de vorm. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink dienden als grote inspirators.

Op het moment dat Martine (Anne-Marie Jung) op haar veertigste verjaardag voor het eerst voor zichzelf kiest en haar dromen najaagt, verliest haar man zijn baan en bezwijkt haar dochter onder sociale druk. Ondank dat er van alles met de gezinsleden van Martine gebeurt, kabbelt de voorstelling rustig voort tot aan het slotapplaus. Ondanks dat Het Grote Geluk interessante thema’s bevat en meermaals herkenbaar uit de hoek komt, schuurt het nergens echt. Er lijkt iets te missen. Gelukkig vallen er regelmatig rake grappen en is er de fijne muziek van Jan Groenteman, die ook de songs voor ‘Een Wintersprookje’ schreef. Net als ‘Een Wintersprookje’ kent ook Het Grote Geluk een reeks fijne songs.

De cast, met Anne-Marie Jung voorop, is uitstekend. Anne-Marie Jung heeft een heerlijke komische timing, speelt overtuigend en heeft een fijn stemgeluid. Nina van Overbruggen laat, net als in ‘Een Wintersprookje’, horen dat zij gezegend is met een voortreffelijke stem. Alle lof voor de jonge Valentijn Avé die als zoon Rover een geweldige pauzefinale neer zet.

De makers hadden voor ogen  om van Het Grote Geluk geen makkelijk en commercieel entertainment te maken. Het Grote Geluk lijkt echter het tegenovergestelde geworden te zijn. De show is “likeable” en licht verteerbaar met zijn fijne muziek en herkenbare thema’s en is daarmee uitermate geschikt voor een groot publiek.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies