Walter Groenen (directeur CJP) over Soldaat van Oranje schoolvoorstellingen

Soldaat van Oranje is al ruim 3,5 jaar te zien in de TheaterHangaar in Katwijk. Onlangs werd de ‘magische grens’ van langstlopende musical in Nederland ooit overschreden en de speelperiode is wederom verlengd. Er lijkt geen eind te komen aan het succes van deze musical over het verhaal van Erik Hazelhoff, die ten tijde van de 2e Wereldoorlog bijzondere daden verrichtte. Onlangs is de Stichting Educatieve Theaterprojecten opgericht, waardoor duizenden scholieren de kans krijgen om Soldaat van Oranje te zien! Wij spraken de voorzitter van de stichting en directeur van CJP: Walter Groenen.

Initiatiefnemer van het project is theaterproducent Fred Boot, die bij de ontwikkeling van de voorstelling altijd in het achterhoofd heeft gehouden dat scholieren de kans moesten krijgen om dit te zien. Walter Groenen vertelt hierover: “We kregen heel veel reacties van bezoekers die zeiden: ‘Eigenlijk zou dit verhaal ook aan mijn (klein)kinderen verteld moeten worden.’ Het is natuurlijk een belangrijk deel van onze geschiedenis, en de wijze waarop dit verhaal hier in de voorstelling verteld wordt is heel indringend. Daarom wilden we het mogelijk maken dat grote groepen jongeren de voorstelling konden bezoeken. Daarnaast kunnen lang niet alle ouders hun kinderen meenemen naar het theater, terwijl het wel belangrijk is dat cultuuronderwijs een plek heeft in scholen. Bovendien heeft zo’n bezoek ook raakvlak met maatschappijleer, dus alles valt heel mooi samen.”

In een serie van zes speciale scholierenvoorstellingen zien 6.000 leerlingen uit de omgeving Den Haag de musical, met dank aan de bijdrage van vele fondsen. Groenen vertelt: “We hebben eigenlijk drie doelen. In de eerste plaats natuurlijk het vertellen van de geschiedenis. Maar de voorstelling heeft ook een diepere laag, het vertelt iets over keuzes die jongeren maken wanneer ze onder druk staan. Het gaat over: wat zou jij doen, wanneer je in zo’n situatie zit? En als die jongeren daar maar vijf of tien minuten over nadenken of er met elkaar over praten, dan heb je eigenlijk je doel al bereikt. Daarnaast is het natuurlijk een fantastische theaterervaring, en we hopen dat jongeren ook gewoon genieten!”

Speciaal voor het bezoek van alle scholieren is ook de tentoonstelling in de TheaterHangaar een beetje aangepast, en worden de leerlingen uitgedaagd zelf na te denken over de thema’s in de voorstelling. Een aantal leerlingen kijkt geïnteresseerd rond. Wanneer we enkele scholieren vragen wat ze tot nu toe van Soldaat van Oranje vinden, zijn de reacties enkel positief. Veel leerlingen blijken het verhaal niet of nauwelijks te kennen, en hebben in dat opzicht al een leerzame middag. “Het is een hele ervaring!”, wordt gezegd. Anderen hebben zich ingelezen en zijn goed voorbereid. Het geheel maakt veel indruk. “Je zit zo dichtbij dat het net is alsof je het zelf meemaakt. Zelfs als er een sigaret opgestoken wordt kun je dat ruiken, dat maakt het heel echt!”, zeggen twee jongens uit de vierde klas. En of het eigenlijk belangrijk is dat scholieren deze voorstelling zien? “Ja, onze geschiedenis mag niet vergeten worden!”, menen zij.

In de toekomst zou de Stichting Educatieve Theaterprojecten vaker commerciële voorstellingen met een historisch of maatschappelijk thema toegankelijk willen maken voor jongeren, al zijn er op dit moment nog geen concrete plannen voor. De komende weken zijn er nog vier voorstellingen, en wellicht volgt er nog eens zo’n serie scholierenvoorstellingen bij Soldaat van Oranje. Het is in ieder geval geen eenmalig

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies