Première Pluk van de Petteflet: Een feestje!

​De muzikale theatervoorstelling Pluk van de Petteflet van Theater Familie ging woensdag 21 mei in première in de Stadsschouwburg Amsterdam, voor een zaal met mooi verkleedde kinderen.
De hele middag was een groot feest, van binnenkomst tot het feestje na afloop in de foyer.

Het geliefde verhaal van Annie M. G. Schmidt wordt aan de kleintjes verteld in de vorm van een interactieve raamvertelling: drie decorbouwers worden ‘overvallen’ door het publiek en besluiten samen met de schoonmaakster het verhaal na te gaan spelen, want daar kwamen de kinderen tenslotte voor.
Met inventief gebruik van hun schildergereedschap (een steiger, een ladder, radio en een gereedschapskist) en wat schoonmaakspullen maken ze in een handomdraai het decor voor Pluk en de Petteflet. In de zaal vinden ze een Aagje en een Pluk op en de voorstelling kan beginnen.

Pluk is een jongetje met een rode kraanwagen. Hij is op zoek naar een huisje en komt uiteindelijk te wonen in het torenkamertje van de Petteflet. Hier leert hij een bont gezelschap mensen én dieren kennen, zoals zijn vriendinnetje Aagje (met haar moeder Mevrouw Helderder, een dame die bang is voor alles wat vies is), Zaza de kakkerlak, meneer Stamper en zijn zes kinderen, Dollie de duif en nog veel meer kleurrijke figuren. Ze krijgen te horen dat hun favoriete park de Torteltuin in gevaar is omdat er een tegelplein voor in de plaats komt. Pluk en Aagje stellen alles in het werk om dit te voorkomen.

De kinderen Julius de Vriend (Pluk) en Eva Kolsteren (Aagje) zingen en spelen de sterren van de hemel. De volwassen cast bestaat uit Cystine Carreon, Diederick Ensink, Femke Bouma en Stijn Westenend, die naast verschillende rollen ook de muziek voor hun rekening nemen door steeds met andere instrumenten op de proppen te komen.

Regelmatig vragen de spelers het publiek om raad en als blijkt dat ze geen Stampertjes hebben, mogen zes kinderen uit de zaal mee komen doen. Uiteraard is hier veel animo voor. In een mum van tijd worden de kinderen omgetoverd tot echte Stampertjes en krijgen ze de kans om deel te nemen aan het stuk.

Pluk van de Petteflet is dus zeer interactief en dat zorgt ervoor dat de kinderen van de eerste tot de laatste minuut geboeid zijn. Maar ook voor volwassenen is het een erg vermakelijke voorstelling. Hoewel het boek al dateert uit 1971 is het verhaal tijdloos. Geen moment zakt het verhaal in, dankzij de inventieve manier waarop alle figuren tot leven worden gewekt.

Klik op een foto om deze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies