Bonifatius herrijst opnieuw in Dokkum

De musical Bonifatius was twee jaar geleden ook al te zien in de Bonifatiuskapel te Dokkum. De voorstelling was een groot succes en is daarom, met een paar nieuwe castleden, terug op deze locatie. De van oorsprong Duitse musical volgt op wat speelse wijze de opkomst van de Engelse bisschop Bonifatius (Richard Spijkers) in 754 die zich ten doel heeft gesteld de heidense Friezen te bekeren. Maar op zijn reis naar het verre Friesland raakt hij vertwijfeld over zijn eigen waarheid. Dilemma’s volgen elkaar in hoog tempo op. Hij moet keuzes maken. De beeldschone non Lioba (Maike Boerdam), sluwe bisschop Hildegar (Theun Plantinga) en Bonifatius impulsieve leerling Sturmius (Wouter Braaf) maken het nemen van de juiste beslissingen extra moeilijk. Zo wordt zijn strijd tegen de heidense Friezen meer en meer een strijd met zichzelf.

In de Bonifatiuskapel zijn in een U-vorm banken geplaatst waar het publiek ook bij nat weer droog zit. Het speelvlak is echter grotendeels in de openlucht. Regisseur Marc Krone weet optimaal gebruik te maken van deze ruimte waardoor het publiek al snel midden in het verhaal belandt. Zeker als het donker begint te worden is de kapel en het speelvlak prachtig uitgelicht. De voorstelling vertelt in een vrije en vlotte interpretatie. De muziek van deze musical komt uit de oorspronkelijke Duitse voorstelling maar er is ook nieuwe muziek geschreven door de Friese band De Kast. De ballads klinken heerlijk in deze kapel en de muziek zal je zeker bij blijven.

Richard Spijkers als Bonifatius weet indruk te maken met zijn krachtige zangstem maar ook door een kwetsbare en alles behalve heilige Bonifatius neer te zetten. Dit wordt versterkt door Maike Boerdam als de non Lioba. Boerdam weet het warme personage meteen goed neer te zetten en het publiek leeft al snel met de onmogelijke liefde tussen Bonifatius en Lioba. De uitgebalanceerde cast bestaat verder onder andere nog uit Liss Walravens als de Frieze Alrun die de harten van het publiek snel weet te winnen. Zeker wanneer ze samen met Syb van der Ploeg, die haar vader speelt, het ontroerende nummer ‘It wetter waakst’ mag zingen. Naast ontroering kent de voorstelling ook genoeg hilarische momenten. En bij bijna al deze momenten is Theun Plantinga bisschop Hildegar betrokken. Deze komische, maar nooit hysterische, noot is een gewenste afwisseling in het verhaal. Ook de aandoenlijke vertolking van Wouter Braaf Sturmius moet mag niet vergeten worden. Tenslotte vertolken Bert Simhoffer en Milan van Weelden verschillende rollen en worden ze ondersteunt door een groots (dans)ensemble.

Bonifatius de musical is geen religieuze voorstelling en ook zeker geen verering van Bonifatius. En juist daarom weet de voorstelling wel te prikkelen en te boeien. Zeker door de genomen artistieke vrijheid is het een indrukwekende voorstelling geworden. De combinatie van een sterk verhaal, uitmuntende cast, heerlijke muziek en een prachtige locatie maakt Bonifatius de musical een hoogtepunt van dit seizoen. Dokkum ligt voor veel Nederlanders niet om de hoek maar dat mag geen excuus zijn om voor 12 juni een keer naar dit stadje af te reizen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies