War Horse Nederland: puppeteers stelen de show

Na grote successen in het buitenland is het theaterspektakel War Horse ook in de Nederlandse theaters te zien. Wij van Musical Reports bezochten op uitnodiging de try-out van 8 juni in Koninklijk Theater Carré.

War Horse is gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Morpurgo en vertelt het verhaal van de jongen Albert, wiens paard Joey wordt verkocht door zijn vader om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Albert kan het idee niet aan dat zijn beste vriend gevaar loopt en probeert Joey terug te vinden. Door middel van levensechte poppen worden de levensgrote en galopperende paarden tot leven gebracht. De poppen zijn gemaakt door het poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company en worden bestuurd door een team van puppeteers.

Wanneer de voorstelling begint zien we een leeg, mistig en donker podium met in het midden Joey als veulen. Joey wordt bestuurd door drie puppeteers waarvan je na een paar minuten vergeet dat zij er zijn. Vervolgens zien we hoe Albert en Joey elkaar ontmoeten en hoe Joey van een klein veulen opgroeit tot een groot volwassen paard. Joey’s verschijning is erg indrukwekkend en dat is te voelen in de zaal. De rol van de zestienjarige Albert wordt prachtig neergezet door Kay Greidanus. Hoewel hij zelf een stuk ouder is dan zestien, weet hij dit zeer geloofwaardig over te brengen. Albert’s vader Ted wordt gespeeld door Bas Keijzer. Ted probeert uit de schulden van zijn boerderij te komen door Joey voor honderd pond te verkopen aan het Engelse leger. Hierdoor verslechtert de band met zijn zoon. Eveneens wedt hij vaak met zijn broer Arthur (gespeeld door Filip Bolluyt) wat tot vervelende situaties lijdt. Keijzer weet de rol zeer boeiend neer te zetten en speelt zeer geloofwaardig een dronken man, wat bij velen acteurs snel wat nep over kan komen. De rol van Albert’s moeder Rose wordt vertolkt door Annick Boer, ze speelt deze rol erg mooi en werkt vaak op de lachspieren. Ondanks dat War Horse geen musical is, wordt er in de voorstelling wel degelijk gezongen. De show bevat een “songman” die tijdens de voorstelling liedjes zingt over het Engelse platteland. Dit is voor menig musicalfanaat even wennen maar zeker niet storend. De liedjes maken de sfeer van de voorstelling compleet. Remco Sietsema vertolkt de songman en doet dit erg goed. Alle nummers zijn prachtig gezongen en Sietsema speelt er tevens trekharmonica bij.

Het decor van de voorstelling is vrij simpel. Boven het podium hangt een uitvergroot uit een schetsboek gescheurde strook papier die dient als projectiescherm. We zien daar schetsen van de plekken waar het verhaal zich op dat moment afspeelt met de datum erbij. Wanneer een scene zich afspeelt bij een huis is er alleen een deur en een raam te zien, de achtergrond blijft donker. Dit werkt erg goed. Door de donkere achtergrond krijgt men een beeld van donkere tijden en hoe duister de Eerste Wereldoorlog is geweest.

Eveneens heeft de voorstelling door de indrukwekkende poppen geen grote decors nodig. Alle dieren bewegen levens echt, zelfs de kleine vogels die af en toe voorbij vliegen. Toch blijven de paarden het meest indrukwekkend. Je ziet de paarden zelfs ademen en zijn in hun bewegingen niet van echt te onderscheiden. Men leeft ook erg mee met de paarden en vergeet dat dit eigenlijk maar poppen zijn. Dat dit door mensen wordt gedaan is ongelooflijk, de puppeteers uit War Horse zetten dan ook een echte topprestatie neer.

De scenes die zich in de oorlog afspelen zijn eveneens zeer indrukwekkend. Wanneer het Engelse leger het Duitse leger aanvalt op paarden klinken er overal schoten en worden er zelfs mannen van hun paard afgeblazen door machinegeweren, dit wordt op een creatieve manier uitgevoerd. Wanneer de Engelse, Duitse en Franse soldaten elkaar ontmoeten spreken ze allemaal gewoon Nederlands, maar spreken ze zogenaamd in hun eigen taal waardoor iedereen wel kan verstaan wat ze zeggen. In het begin is dit best verwarrend, je weet daardoor even niet meer wie uit welk land komt. Later werkt dit in de voorstelling juist erg op de lachspieren. Na de voorstelling krijgt de cast, en met name de puppeteers, terecht een overweldigend applaus.

War Horse vertelt een prachtig verhaal over vriendschap en moed. Tevens blijkt maar weer dat we het leed uit de Eerste Wereldoorlog niet mogen vergeten, miljoenen mensen én paarden hebben als kanonnenvoer gediend. Wij van Musical Reports zijn erg blij dat dit prachtige spektakel nu ook Nederland heeft bereikt.

War Horse is momenteel tot 28 september te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en zal daarna in andere delen van het land te zien zijn.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies