Muziektheaterstuk over Hannie Schaft in de maak

Er komt nog een Nederlandse theaterproductie over de Tweede Wereldoorlog. Na de musical Soldaat van Oranje en het toneelstuk ANNE zal volgend jaar een toneelstuk over verzetsstrijder Hannie Schaft te zien zijn. Het muziektheaterstuk heet Het meisje met het rode haar, naar een boek van Theun de Vries uit 1956. Het boek werd in 1981 ook al verfilmd, met Renée Soutendijk in de hoofdrol.

Producent Hans Cornelissen zegt dat hij niet mee wil liften op het succes van de twee andere grote Tweede Wereldoorlog-producties. “Wij bedachten al in 2007 dat we graag een Nederlandse film wilden bewerken voor in het theater. In 2015 is het 70 jaar geleden dat Hannie Schaft werd gefusilleerd. Dus wij vonden de tijd rijp.” Volgens Cornelissen wordt het nadrukkelijk geen musical. “In een musical wordt gedanst en het is vaak een keurige afwisseling van scenes en liedjes. Maar in ons stuk wordt de muziek meer als versterking gebruikt.”

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het script. Het stuk gaat oktober 2015 in première in Haarlem, waar Hannie Schaft vandaan kwam. Daarna wordt het op verschillende plaatsen in Nederland gespeeld. “Ook in de wat grotere provincieplaatsen”, zegt Cornelissen.

Communiste Hannie Schaft zat in de Tweede Wereldoorlog in Haarlem in het verzet. Ze pleegde aanslagen op collaborateurs, Duitsers en NSB’ers. Drie weken voor het eind van de oorlog werd Schaft in de duinen bij Bloemendaal geëxecuteerd. Ze was toen 24 jaar oud

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies