The Normal Heart is ook in 2014 een must see

In 2012 werden de eerste stappen gezet voor de Nederlandse opvoering van The Normal Heart. De Nederlandse opvoering van het toneelstuk van Larry Kramer, dat in 2013 louter positief werd ontvangen, is wegens succes nu weer te zien in het DeLaMar theater en gaat komend seizoen op tournee langs verschillende Nederlandse theaters.

De cast van The Normal Heart (2013) is op een enkele uitzondering na (Beau Schneider in plaats van Oren Schrijver) weer bijeengebracht. Zij konden na afloop van de première van de reprise rekenen op een staande ovatie. Henriëtte Tol werd in de tweede akte na aanleiding van een fenomenale monoloog vol onmacht, wanhoop en passie gewaardeerd met een meer dan verdiend applaus.

De cast weet het stuk te dragen. The Normal Heart vertelt over  de opkomst van de aidsepidemie in New York in de jaren 80. De voorstelling volgt een hechte vriendengroep in het gevecht tegen politici, artsen en media die de waarheid willen verdoezelen over de nieuwe ziekte die de homowereld teistert. Een zwaar thema, maar de voorstelling voelt nergens zwaar aan. Dat wil niet zeggen dat deze voorstelling niet raakt. Dat doet het zeker wel en hard ook. De onwetendheid en onmacht van de personages komt ijzersterk over en het verlies dat zij te verwerken krijgen komt binnen en confronteert. Het vlotte tempo van de voorstelling en de zwarte humor versterken die gevoelens alleen maar.  Het voelt alsof de grip op tijd verloren is en dat de personages in een trein zitten die langzaam naar de afgrond dendert.

Alle lof voor regisseur Job Gosschalk die met zijn regie het tempo van de voorstelling hoog houd en de personages op het scherpst van de snede zet. Minimale middelen worden benut om dit verhaal te vertellen. Slechts enkele stoelen en projecties (om locaties te illustreren) worden gebruikt.

In het Playbill-achtige programma, dat gratis wordt verstrekt, schijven producent Monique van Welzen en regisseur Gosschalk dat stapsgewijs produceren (zoals bij The Normal Heart) de toekomst heeft. Deze manier van produceren is in Nederland misschien niet heel gewoon, maar is gebruikelijk in het buitenland (Broadway bijvoorbeeld). Als deze manier van produceren meer producties als The Normal Heart oplevert, dan mag dit wat ons betreft de standaard worden. Deze opvoering van The Normal Heart is namelijk weer zichtbaar gegroeid en ontstijgt de opvoering uit 2013.

The Normal Heart is rauw en scherp. Met een ijzersterke cast met een sublieme Henriëtte Tol en Frederik Brom voorop weet deze voorstelling te raken en is daarmee ook in 2014 weer een must see.

The Normal Heart is nog tot en met 10 augustus te zien in het DeLaMar theater. Van 16 september tot en met 19 oktober toert de voorstelling langs verschillende Nederlandse theaters. Bekijk de speellijst op de website: http://www.thenormalheart.nl.

Lees ook de review die we vorig jaar schreven over The Normal Heart: “The Normal Heart is een rauwe en hartverscheurende voorstelling over de machteloosheid, onwetendheid en vallende verantwoordelijkheid tijdens de opkomst van de aidsepidemie in het New York van de jaren 80… Hoewel er geregeld gelachen wordt, zullen veel bezoekers met tranen in hun ogen de zaal van het DeLaMar verlaten.”

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies