Dreamgirls: soul van de bovenste plank

Onder toeziend oog van bekend Nederland en de pers ging gisteren de musical Dreamgirls (2014) in première in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. De oorspronkelijke versie van de musical stamt uit 1981 en werd ontwikkeld en geregisseerd door Michael Bennett, de man die verantwoordelijk was voor A Chorus Line. Na vier jaar en meer dan 1500 voorstellingen viel het doek voor de musical Dreamgirls. Het grote publiek leerde de musical pas kennen in 2006 toen de filmversie uitkwam met hoofdrollen voor Beyoncé Knowles, Eddy Murphy en Jennifer Hudson.

Dreamgirls vertelt het verhaal van The Dreamettes, drie zangeressen (Effie, Deena en Lorrell) die naam willen maken in de muziekwereld. Wanneer Effie (Berget Lewis) haar plaats als leadzangeres moet afstaan aan de meer commerciële Deena (Pearl Jozefzoon) ontstaat er onenigheid. Het verhaal is gebaseerd op het leven van The Supremes en Diana Ross. En dat blijkt meteen uit de swingende liedjes die in de musical de revue passeren. De muzikale arrangementen van Ad van Dijk liggen lekker in het gehoor en de samenzang van de castleden is subliem. De prachtige pruiken van Harold Mertens en Wouter Somers en de flitsende kostuums van Maya Schröder maken het plaatje compleet. Jammer dat het décor wat karig is; met de grote shownummers had ook hiermee flink uitgepakt mogen worden.

The Dreamettes beginnen als achtergrondkoortje bij popster Jimmy T. Early, een sterke rol van Clayton Peroti. Clayton zet een hilarische Jimmy neer en doet denken aan Eddie Murphy, die dezelfde rol vertolkt in de film. Met het nummer “Jimmy’s rap” zet hij de zaal op zijn kop. Het moge duidelijk zijn: deze man heeft soul.

De grote ster van de show is Berget Lewis als Effie White. Menig musicalfan had er zijn of haar bedenkingen bij toen Berget werd gecast als Effie. Dat blijkt volledig onterecht, want Lewis laat hier zien dat deze rol op haar lijf is geschreven. Met haar iets wat over de top acteerspel – wat juist goed blijkt te passen – heeft ze de lachers op haar hand. Dat Lewis een stem heeft waar je u tegen zegt, zal menigeen niet verrassen. Haar vertolking van het nummer “Ik ga niet” (beter bekend als “And I am telling you”) is fenomenaal en laat het Nieuwe Luxor op zijn grondvesten schudden.

Een eervolle vermelding voor Aïcha Gill, een nieuwkomer in musicalland. Aïcha is perfect gecast als het jongste meisje van de groep The Dreamettes. Gill heeft niet alleen een aangename stem om naar te luisteren, maar laat met haar acteerspel de ontwikkeling van het personage zien van het wat naïeve jonge meisje naar een volwassen vrouw. Een succesvol musicaldebuut dus en hopelijk niet het laatste van wat we van Aïcha Gill gaan zien in het theater.

De regie van de show is vlot: scènes en grote zangnummers wisselen elkaar in snel tempo af. Tel daar de passende choreografie en swingende muziek bij op en je hebt het recept voor een goede avond theatervermaak. Is er behalve het karige décor dan helemaal niks aan te merken op Dreamgirls? Niet helemaal, de verstaanbaarheid laat soms wat te wensen over. Met name bij de naar het Nederlands vertaalde nummers is niet altijd duidelijk wat er nou gezongen wordt. Vertalingen als “Schud die brave jas af” (“Steppin’ to the bad side”) en “jank naar de maan” winnen sowieso geen schoonheidsprijs.

Al met al heeft Albert Verlinde met Dreamgirls weer een musical gemaakt die kan aansluiten in het rijtje Fame, Grease en Flashdance. Dreamgirls is een muzikale ode aan de opkomst van de zwarte muziek in Amerika met een ijzersterke cast. In het programmaboek wordt ons vooraf beloofd dat Dreamgirls “de mooiste en best denkbare zwarte cast van de lage landen op het podium heeft” en dat kunnen we alleen maar beamen.

Klik op de foto’s om ze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies