Waanzinnig Gedroomd: met een wijsje in mijn hoofd verlaat ik het theater

Kinderen voor Kinderen bestaat dit jaar 35 jaar. En dat viert de VARA met een musical. Met de honderden liedjes die er in de afgelopen jaren zijn geschreven is er meer dan genoeg materiaal voor handen voor een avondvullende voorstelling. Musical Reports nam een kijkje bij de première van Waanzinnig Gedroomd (2014) en liep een paar uur later met een wijsje in het hoofd het theater uit.

De voorstelling gaat over Guus (Bjurre Potters). Guus woont samen met zijn moeder (Lotte Noordanus) in een nieuwe stad en gaat voor het eerst naar zijn nieuwe school. Daar komt hij in een klas terecht die de schooldirecteur (Ian Bok) tot waanzin weet te drijven. Als laatste redmiddel vraagt de schooldirecteur aan muziekleraar Augustus (Steyn de Leeuwe) om door middel van muziekles de moeilijke klas weer in het gareel te krijgen. Ondertussen heeft Guus het erg moeilijk met een groot geheim. Maar gelukkig krijgt hij hulp van zijn nieuwe klasgenootjes.

Het valt meteen op dat het verhaal niet onvoorwaardelijk vrolijk en grappig is. De voorstelling zoomt juist in op de gepeste kinderen en de kinderen zoals Guus die het moeilijk hebben. Ook het thema ‘ de dood’ en het verliezen van een ouder speelt een hoofdrol in de voorstelling. Toch is er genoeg ruimte voor vrolijkheid en een flinke dosis humor. Als ouder zul je je niet snel vervelen tijdens de voorstelling, al weet in de pauze bijna elke ouder wel te voorspellen hoe het verhaal zal aflopen. Verrassend is het verloop van het verhaal niet, maar de toon van het verhaal wel.

De kindercast onder leiding van Bjurre Potters als Guus weet snel indruk te maken. Vocaal schiet niemand uit de bocht en wanneer er samen wordt gezongen knalt dit van het podium. Ondanks wat premièrestress is duidelijk dat de kindercast de hoofdrol vertolkt in Waanzinnig Gedroomd. Echter valt ook de ijzersterke cast van volwassen acteurs meteen op. Niels Gooijer als vader van Guus weet met zijn sympathieke vertolking al snel de harten van het publiek te winnen. Ook Lotte Noordanus als lieve en bezorgde moeder weet indruk te maken. De sympathieke vertolking van het personage Augustus is te danken aan Steyn de Leeuwe. De Leeuwe weet voor een vertedering en vrolijkheid te zorgen die het publiek onmiddellijk herkent in de sfeer die Kinderen voor Kinderen nog steeds oproept. Tenslotte weet Ian Blok als schooldirecteur een karikatuur neer te zetten die net op tijd zijn menselijkheid weet terug te vinden. Daarnaast spelen alle castleden ook nog instrumenten. Zo zien we Michelle Courtens niet heel vaak op het podium, maar is ze regelmatig tussen de muzikanten terug te vinden.

Het speelse decor (Daniel Ament) oogt enorm vrolijk en origineel. Toch lijkt het decor net aan te passen in het DeLaMar en is de techniek nog regelmatig druk bezig met het decor te wisselen als de acteurs al weer opkomen. En dan zijn daar natuurlijk nog de liedjes, daar komt iedereen voor. De liedjes zijn allemaal voorzien van nieuwe arrangementen (Carlo van der Put). Ze zijn erg verfrissend, nieuw en passen perfect in het verhaal. Meezingen is daardoor soms wat moeilijk, en het is jammer dat sommige liedjes maar voor een paar coupletten in de muziek verwerkt zitten. De klassiekers zitten verwerkt in de voorstelling, toch zal iedereen wel een paar nummers missen, iets wat onvermijdelijk is met zo’n groot repertoire. En wie weet, er is nog genoeg materiaal voor een deel twee…

De sterke kindercast speelt duidelijk, en terecht, de hoofdrol. Ze vertolken prachtig en krachtig de bekende, en misschien wat minder bekende, Kinderen voor Kinderen-liedjes. Het verhaal is wat rauwer en minder zoet dan je misschien zou verwachten maar het voelt wel geloofwaardig aan. Deze keuze blijkt perfect te passen bij de heerlijke nieuwe arrangementen. Toch heeft men in de pauze niet al te veel fantasie nodig om te zien hoe het afloopt. Maar zonder wijsje in je hoofd het theater verlaten, is zo goed als onmogelijk.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies