Sprookjesboom de Musical: een interview met Wieneke Remmers en Thijs van Empel

Al sinds september klinkt er in Kaatsheuvel vrolijke muziek, want in de nieuwe Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest wordt er een spetterend muziekfeest georganiseerd. We spraken over de musical met Wieneke Remmers en Thijs van Empel.

Wieneke speelt een muziekjuffrouw en Thijs speelt de Wolf, Draak én Klein Duimpje. Dat is nog eens multitasken! Wat kunnen jullie vertellen over de karakters?
Wieneke: “Ik ben een typische schooljuffrouw zoals je hem zou verwachten. Heel lief, netjes en keurig, maar als ze met de kinderen verdwaal raakt ze toch lichtelijk in paniek. Uiteindelijk moet Sam, een jongetje uit de klas, helpen de weg weer terug te vinden.”
Thijs: “Mijn rollen zijn alle drie super verschillend. Draak is de stoere bodyguard van het bos, hij is heel kort door de bocht. Wolf is heel sluw en slinks, maar gaat ondertussen helemaal op in zijn eigen wereld. Klein Duimpje speel ik voor het eerst: dit is een lief jongetje die de wereld aan het ontdekken is. We hebben die karakters eerst los van elkaar getraind, zodat ik snel de switch kan maken. Het is soms best hysterisch als ik in vijf minuten alle karakters moet spelen; dat is een grote uitdaging en maakt het ook heel erg leuk.”

Wat maakt het leuk of interessant om in Sprookjesboom de Musical te spelen?
Wieneke: “Deze voorstelling is vooral gericht op peuters en kleuters en het is zó leuk dat kinderen echt meedoen in de zaal. Normaal speel je niet door de vierde wand heen, nu mag dat juist wel! Daarnaast had ik nog nooit met poppenspelers gespeeld. Dat vond ik ook heel leuk om een keer te zien en te ervaren hoe dat gaat.”
Thijs: “Ik ben zelf een beetje verknocht aan de Sprookjesboom omdat ik er vanaf het eerste begin, toen de Sprookjesboom destijds werd bedacht, bij betrokken ben geweest. Mijn hart ligt erin. Het vraagt veel energie om te geven maar ik krijg ook veel energie terug.”

Jullie spelen dagelijks met 14 kinderen, waarvan er 7 eenmalig meedoen. Hoe gaat dat en hoe is dat voor jullie?
Thijs: “Ik vind het hartstikke leuk! Het is een bijzondere chemie met de mengelmoes tussen vaste en nieuwe kinderen die ’s morgens binnen komen wandelen. Je ziet al die gezichtjes zo onder de indruk zijn, dat is mooi om te zien. Die kinderen zijn aan het einde van de dag ook helemaal op en uitgeblust van alle indrukken.”
Wieneke: “Kinderen zijn altijd anders! Nu ik zelf kinderen heb kan ik me ook beter inleven en geniet ik nog meer van omgaan met kinderen dan vroeger. Elke voorstelling nieuwe kinderen maakt het ook wel weer spannend. Dit zijn kinderen die na twee repetities één keer mee mogen doen, gewoon omdat ze dat een keer leuk vinden. Ze zijn natuurlijk veel minder getraind dan de anderen maar dat is niet erg. De ‘vaste kinderen’ hebben wat meer verantwoordelijkheid: zij hebben tekst en nemen de nieuwe kinderen letterlijk aan het handje.”

Hoe is het om met dan wel tegen poppen te spelen? Wat voor techniek gebruik je dan?
Thijs: “In de Sprookjesboom is ervoor gekozen de acteur met de pop te laten meespelen. Dat maakt het heel pittig omdat je op het moment zelf niet ziet wat je aan het doen bent. Je moet dit dus heel goed trainen. De poppen zijn van zichzelf ook heel groot en zwaar dus je moet dat héél goed oefenen, het is een kwestie van gewenning. Gelukkig is die versmelting uiteindelijk gelukt.”
Wieneke: “Je kijkt je tegenspeler bijna nooit aan, dat is gek. Een pop speelt ook heel groot; in het gezicht beweegt alleen de mond, dus alle emoties worden verder uitgedrukt door bewegingen in het lijf. Het is zoeken hoe je je daarnaar verhoudt. Als je ‘au naturel’ speelt val je in het niet naast die pop, maar wanneer je als mens heel groot speelt is het weer te overdreven en karikaturaal. De pop wint in dat opzicht altijd!”
Thijs: “Veel mensen die komen kijken hebben ook niet door dat het heel moeilijk is. Enerzijds is dit frustrerend maar anderzijds is dat het grootste compliment wat je kunt krijgen!”

Gebeuren er wel eens gekke of grappige dingen?
Thijs:
“Ik heb in de vorige Sprookjesboom wel eens een enorme blunder gehad. Rende ik als Wolf achter Roodkapje aan, maar in de coulissen lag een blokje; ik was vergeten dat dit was veranderd.. Ik lanceerde mezelf letterlijk en mijn collega’s konden echt niet meer verder spelen van het lachen.”
Wieneke: “Soms staan kinderen in kostuum gehesen en wel in de coulissen en dan is het op het laatste moment toch te spannend voor ze en durven ze niet. Dat vind ik dan wel heel schattig en ik snap het ook wel! Gelukkig kan dat ook gewoon, ik sta dan met één kind minder op het podium.”

Klik op de foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies