Dorus kabbelt rustig voort

Dorus is misschien wel een van de bekendste naoorlogse typetjes die Nederland rijk is. Het olijke mannetje met de bolhoed, bril, plaksnor en oude regenjas wist miljoenen mensen in de jaren ‘50 en ‘60 te vermaken. Anno 2014 komt Albert Verlinde met een musical over de man achter Dorus: Tom Manders.

Menig naoorlogs kind (en ouder) is er mee opgegroeid: de liedjes van Dorus. En in Een Avond met Dorus komen ze allemaal voorbij. Veel meer dan de bekende liedjes heeft de voorstelling ook eigenlijk niet te bieden. De bezoekers die tijdens deze voorstelling pas kennis maken met Dorus (Henk Poort) zien vooral een man die eigenlijk niet veel spannends heeft meegemaakt. Dat is misschien dan ook wel de reden dat de voorstelling vrij fragmentarisch door kabbelt. Met af en toe een liedje en een platte grap (die tijdens de première regelmatig doodsloegen) weet de show zich in de eerste akte nauwelijks te ontwikkelen. De zaal is opmerkelijk blij wanneer Henk Poort “Twee Motten” in start en het première publiek enthousiast meezingt. Na de pauze zien we vooral de laatste levensjaren van Tom Manders. Dit zijn de jaren dat zijn films floppen, zijn theater in Rotterdam failliet gaat en een plaat opnemen hem veel moeite kost.

Henk Poort staat niet alleen op het podium. Zo vertolkt Barbera van der Kaay de vrouw van Tom Manders. Door het grote levenstijdsverschil tussen deze twee acteurs is de relatie meteen ongeloofwaardig. Als publiek leef je nauwelijks met deze personages mee. Opvallende prestaties weet de cast nauwelijks te leveren. Vocaal klinkt het allemaal prima, maar het script biedt weinig uitdaging voor de acteurs.

Een avond met Dorus kabbelt wel erg rustig voort. Liefhebbers van Manders zullen de vertolkingen de liedjes zeker waarderen. Echter weten de makers van deze voorstelling nergens echt het publiek te emotioneren of te raken. Albert Verlinde Entertainment kent een traditie van ijzersterke autobiografische musicals. Een avond met Dorus is misschien wel een van de minst sterke in deze reeks. Maar gelukkig kunnen we vanaf februari weer genieten van een andere Nederlandse held: Sonneveld!

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies