Minoes is heerlijk kats!

“Mauw is het woord” is het eerste liedje uit de musical Minoes. Het begint al meteen erg vermakelijk en de voorstelling weet dit niveau tot de laatste miauw vol te houden.

Minoes is een van de meest bekende verhalen van Annie M.G. Schmidt. Minoes vertelt namelijk het verhaal van juffrouw Minoes. Juffrouw Minoes was namelijk ooit een poes uit de Emmalaan in Killendoorn, maar is door een onverklaarbare reden veranderd in een mens. Het verhaal is door Tamara Bos voor de musical teruggebracht naar de basis maar blijft nog prima overeind.

De cast bestaat uit slechts zes acteurs. Sytske van der Ster als juffrouw Minoes is heerlijk kats (maar zeker niet kattig) en het publiek gelooft meteen dat ze ooit een poes is geweest. Van der Ster is behendig als een poes en klimt met gemak op hakjes de boom in. Toch weet ze ook de menselijke kant van Minoes mooi vorm te geven. De rol van de verlegen journalist Tibbe wordt vertolkt door David Lucieer. Lucieer weet op een aandoenlijke manier de iets wat stuntelige Tibbe vorm te geven. Slechts vier acteurs zorgen er voor dat er vier poezen, een nestje kittens en andere bijrollen tot leven komen. Dit viertal is helemaal op elkaar ingespeeld en weet de bekende poezen zoals Jakkoepoes, Tinus de Pomkat, Dikke Joop, Schele Simon en Tante Moortje moeiteloos invulling te geven. Het valt meteen op dat er een perfecte chemie is tussen Tibbe, Minoes en de poezen.

Tamar Stalenhoef heeft de poezen-poppen gemaakt voor deze voorstelling. Ze was tevens verantwoordelijke voor de honden in Woef Side Story en won daar een Musical Award voor. Waar de grote honden perfect pasten bij Woef Side Story ogen de katten in Minoes toch wat groots en lomp. Toch hebben de acteurs geen enkele moeite om het publiek in te pakken. Dit komt mede door de aanstekelijke en vrolijke liedjes van Rutger de Bekker. Het publiek leeft ook duidelijk mee met alle avonturen. Wanneer de slechterik van het verhaal (meneer Ellemeet) ontmaskerd wordt, schreeuwt het jonge publiek het uit.

Minoes is goed bewerkt. De cast kent geen zwakke schakels en de liedjes zijn buitengewoon geslaagd. Annie M.G. Schmidt schreef nooit betuttelend. Ook het script van Minoes is dat zeker niet. Dit maakt de voorstelling ook voor ouders een heerlijk middagje uit. Er valt eigenlijk niks anders te zeggen dan te concluderen dat Minoes heerlijk kats is!

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies