De Heksen in M-lab: vooral een gezellige kindervoorstelling

De Heksen behoort absoluut tot de beste en spannendste boeken van Roald Dahl. Het thema is er dan ook één die zelfs vandaag de dag nog jong en oud weet te boeien. Deze kerstvakantie brengt M-lab de musicalversie: deze is vooral voor de aanwezige kinderen een spannend avontuur.

De Heksen vertelt het verhaal van Jonas, een jongen wiens ouders zijn overleden, waardoor hij bij zijn oma komt te wonen. Zij vertelt hem spannende verhalen over Heksen die overal in de stad rondlopen: juist omdat ze er heel normaal uitzien kan iedereen er één zijn. Tijdens een vakantie komen Jonas en zijn oma per ongeluk terecht in hetzelfde hotel waar de jaarlijkse heksenvergadering gehouden wordt, en waar Jonas en zijn nieuwe vriend Bruno aan den lijve ondervinden dat heksen écht bestaan..

De cast bestaat uit slechts drie acteurs en een aantal poppen. Iedere acteur speelt dan ook diverse rollen en er vinden vele snelle kledingwissels plaats. Joost Kramer (Jonas e.a.), Dook van Dijck (Bruno e.a.) en Inge Ipenburg (Oma, Heks e.a.) stappen geregeld uit het verhaal en spelen door de vierde wand heen, wat soms flauwe maar ook regelmatig grappige opmerkingen oplevert. De kinderen lachen in ieder geval om het hardst. Dat alle drie de acteurs op zanggebied geen hoogstandje laten horen, is niet heel storend; het verhaal blijft prima overeind en de liedjes worden vrij snel weer vergeten. Wat eerder opvalt, is het ontbreken van live muziek. Hopelijk is dit slechts een onderbreking van een fijne gewoonte in M-lab.

Al direct bij de start van de voorstelling worden de kinderen in de zaal uitgenodigd om vooraan op kussens te komen zitten. Dit maakt het voor hen extra spannend omdat ze er (letterlijk) met hun neus bovenop zitten. Toch wordt de voorstelling geen enkel moment té spannend, omdat het steeds meer dan duidelijk blijft dat het om een voorstelling gaat. De acteurs blijven overduidelijk herkenbaar, ondanks een gekke pruik, omslagdoek of handtas. De nieuwsgierige snoetjes van kinderen vooraan komen uiteindelijk nog voor een leuke verrassing te staan, wanneer ze zelf even mogen “meespelen”.

Het decor is eenvoudig maar wordt ten volle benut, zoals we dat van M-lab kennen. Met een creatieve invalshoek en een dosis fantasie komen ook kinderen een heel eind, ook wanneer duidelijk te zien is dat iets “nep” is. De knuffelmuizen, de enorme bodemloze pan met soep die wordt gekookt of de vijf heksen met allemaal hetzelfde gezicht doen niets af aan de beleving van de jongsten.

De Heksen is al met al een gezellige voorstelling, maar lijkt vooral voor kinderen interessant om te zien. De Heksen is nog tot en met 28 december te zien in M-lab.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies