Ali Baba verslaat als vanouds

Ali Baba en de 40 rovers is een van de oudste en bekendste sprookjes ter wereld. Het hoort bij de eeuwenoude Arabische sprookjes van 1001 nacht. Op dit moment brengt Theater Terra een nieuwe musicalversie op de planken.

Een hilarisch dikke, mopperende Sultan (Sander de Heer) verslindt vrouwen waar je bij staat: iedere dag een andere, en elke vrouw wordt uiteindelijk voor de krokodillen gegooid. Tot hij op een dag een bijzonder goede vertelster tegenover zich heeft staan (Desi van Doeveren). Zij probeert door verhalen te vertellen te voorkomen dat ze wordt opgegeten, maar….de Sultan stelt nogal wat eisen. Het mag in ieder geval zéker niet over de liefde gaan. Daarom vertelt ze over twee broers, die beide 7 goudstukken hadden geërfd van hun vader. De één – Ali Baba, gespeeld door Juliann Ubbergen – koopt een ezeltje en wordt waterdrager. De ander (Koen Iking) weet zijn erfenis om te zetten in grote rijkdom en heeft zelfs een slavin (Shaneequa Thelissen). Ali Baba zet alles op alles om haar te vrij te kopen van zijn gemene broer. Dat lukt hem wanneer hij bij toeval een grot vol goud en schatten ontdekt, maar het stelen van rovers is natuurlijk niet zonder gevaar..

Buiten bovengenoemde rolverdeling heeft bijna iedereen meerdere ondersteunende rolletjes. Dat een voorstelling over 40 rovers wordt neergezet door slechts 5 acteurs is bijzonder. Alle acteurs spelen hun rol met verve. Na het eerste lied, prachtig gezongen door van Doeveren, waan je je als publiek direct in oosterse sferen. Het grootste meesterwerk is echter de scène waarin Ali’s broer samen met zijn vrouw op rooftocht is in de grot.. Koen Iking zingt in zijn eentje een fantastisch duet tussen man en vrouw, waarbij hij naadloos en heel beheerst overgaat van de ene op de andere stem.  Chapeau!

Op meerdere momenten wordt het verhaal van de vertelster onderbroken door een opmerking van de Sultan. Steeds wanneer het dreigt uit te lopen op iets wat met liefde te maken heeft, steekt hij daar een stokje voor, bijvoorbeeld al bij de eerste kennismaking tussen Ali Baba en de slavin van zijn broer. “Hij zag meteen dat het een hele mooie slavin was” wordt op verzoek van de Sultan veranderd in: “Hij zag dat het een hele….productieve slavin was.” Het script is op deze manier voorzien van vele grappen, zowel voor de jeugd als voor volwassenen.

In een zal vol kinderen wordt direct duidelijk dat deze voorstelling werkt. Regelmatig klinkt uit alle hoeken luid gelach of gejoel. Met de vindingrijkheid van de creatives van Theater Terra is het altijd weer een feest om te zien hoe decors tot leven komen en hoe in eenvoud een werkend geheel ontstaat. Heerlijk om naar te kijken voor jong en oud. Al met al hoort Ali Baba en de 40 rovers dus absoluut in het rijtje van geslaagde Theater Terra-voorstellingen thuis!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies