Into the Woods komt helemaal tot zijn recht in verfilming

Sondheim’s Into the Woods is volgens vele een van de beste musicals ooit gemaakt. Het was dan ook wachten tot iemand het aandurfde om deze klassieker te verfilmen. Het verfilmen van musicals blijkt namelijk vaker te mislukken dan te slagen. Toch durfde Disney samen met regisseur Rob Marshall (o.a. Chicago) het aan, om het meest bizarre sprookje naar het witte doek te brengen. Musical Reports mocht op het kantoor van Walt Disney Benelux alvast de film bekijken en het viel absoluut niet tegen.

De bakker (James Corden) en zijn vrouw (Emily Blunt) zijn gelukkig met elkaar. Helaas ontbreekt het kindergeluk nog in hun leven. Als snel blijkt dat een heks (Meryl Streep) een vloek over hun familie heeft uitgesproken. Wanneer deze vloek opgeheven wordt ligt een volmaakt gezin binnen handbereik. Aldus de heks. Hiervoor moet de heks wel een magisch brouwsel drinken, waarvoor de volgende ingrediënten vereist zijn: de koe zo wit als melk, de cape zo rood als bloed, het haar zo blond als vlas en een muiltje zo puur als goud. Als de bakker en zijn vrouw diep het woud in trekken, mengt hun verhaal zich in dat van verschillende sprookjes.

Het verhaal van James Lapine (die zowel voor de film als de musical het script schreef) blijft gelukkig ook in de film overeind staan. De manier waarop de verhalen van Assepoester, Roodkapje, Jack (van de bonenstaak), Rapunzel e.a. samenkomen tijdens de zoektocht van de bakker en zijn vrouw naar de vier ingrediënten, is geniaal. Wie trouwens denkt dat de film een kinderfilm betreft komt bedrogen uit. In geen enkel sprookje worden de personages zo realistisch en toegankelijk als in Into the Woods. De personages bedriegen, bedreigen en bestelen elkaar, ze gaan vreemd en gaan over lijken.

De film ziet er prachtig uit, mooie decors, prachtige kostuums en natuurlijk de muziek van Stephen Sondheim. De producent mag blij zijn met zo’n sterke cast. De cast kent duidelijk geen zwakke schakels. Iedereen blijkt (met behulp van een goede studio) prima te kunnen zingen en vooral de ironie en de menselijkheid van de personage komen goed naar voren. Opvallend zijn Meryl Streep als heks en Anna Kendrick als Assepoester. Streep weet meteen de gestoorde en uitgekookte heks goed vorm te geven; daar helpt zeker bij dat ze er afschuwelijk lelijk uitziet. Toch weet Streep ook de gelaagdheid van haar personage mooi vorm te geven. Zeker wanneer ze het nummer ‘Stay With Me’ zingt voor haar dochter (Rapunzel). Kendrick als Assepoester valt tevens meteen op. Niet alleen heeft ze de sterkste zangstem ook zij weet de haar personage al snel vorm te geven. Hoogtepunt is het ‘On the Steps of the Palace’ waar ze een afweging maakt of ze nu moet toegeven aan de prins waar ze al drie avonden mee danst of hem nog even op afstand moet houden. Wij kunnen niet wachten tot Kendrick’s volgende (musical)filmrol: volgende maand komt The Last 5 Years uit met Kendrick in de hoofdrol.

Het musicalscript is niet één op één overgenomen voor de verfilming. Zo zijn er een paar nummers geschrapt en overleven meer personages het avontuur dan in de voorstelling. Dit doet echter niet aan de beleving van Into the Woods. Alles lijkt te kloppen: de personages behouden hun gelaagdheid, de muziek wordt geweldig vertolkt (de soundtrack is een aanrader), en het ziet er allemaal prachtig uit.

Musical liefhebbers moeten Into the Woods zeker gaan bekijken: de cast is sterk, het ziet er allemaal prachtig uit en het ijzersterkte script blijft ook in de verfilming overeind staan. Probeer in de bioscoop echter niet op de ondertiteling te letten. De Nederlandse vertaling haalt alle gelaagdheid, sarcasme en ironie uit de liedteksten. Als musicals zó worden verfilmd wensen wij nog meer musicalfilms maar…be careful what you wish for!

Maak nu kans op de soundtrack: doe mee aan onze prijsvraag.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies