Onder de groene hemel is vooral apart

Op de 70e verjaardag van Lennaert Nijgh ging gisteren ‘Onder de groene hemel’ in première in de stadsschouwburg in Haarlem. Een nieuw geschreven musical van Bos Theaterproducties, waarin het oeuvre van Boudewijn de Groot en Leannaert Nijgh centraal staat. Met musicals als ‘Sonneveld’ en ‘Ramses’ was het natuurlijk wachten op een theaterproducent die de liedjes van de jeugdvrienden De Groot en Nijgh tot een musical zou maken.

‘Onder de groene hemel’ speelt zich af in het woelige jaar 1969, een periode waarin het Vondelpark dé ontmoetingsplek was voor hippies. Verteller Jimmy (René van Kooten) moet nog geboren worden. Zijn toekomstige ouders Barbara (Sophie Veldhuizen), een keurige gymnasiaste, en Berend (Thomas Cammaert), een echte hippie, hebben elkaar zelfs nog nooit ontmoet. Jimmy zal in allerlei gedaanten en rollen opduiken om zijn ouders bij elkaar te brengen en te houden. Nu klinkt dit op papier al vrij merkwaardig, en we kunnen je vertellen: dat is het ook. Het is, laten we zeggen, nogal typisch dat een volwassen man zijn eigen ouders bij elkaar gaat brengen en dan ook nog zelf mee speelt in het verhaal. We zien Jimmy in allerlei rollen: de professor die andere mogelijke vriendjes weghoudt van Barbara, de politieagent die zijn ouders na een demonstratie (je weet wel: Vietnamoorlog) samen in een cel zet, de apotheker die morning-afterpil voorkomt, een fellow-hippie in het park en ga zo maar door.

De eerste akte van de voorstelling verloopt wat traag. Barbara studeert af in Heemstede, vertrekt naar Amsterdam, wordt verliefd op hippie Berend en raakt zwanger. Er wordt af en toe eens een theatervoorstelling gegeven in het Vondelpark en dat is het dan eigenlijk ook wel. Gelukkig zit er in de tweede akte van de voorstelling wat meer vaart. Hier komen ook de wat bekendere liedjes ten gehore, zoals ‘Het Land van Maas en Waal’, ‘Jimmy’, ‘Malle Babbe’ en ‘Avond’.

Aan de cast van ‘Onder de groene hemel’ ligt het niet. René van Kooten is de vliegende keep van de avond met zijn vele bijrollen en dat doet hij met verve. Sophie is perfect gecast als de keurige gymnasiaste Barbara en Annemieke Ruyten en Jan Elbertse doen het fantastisch als haar conservatieve ouders. Een speciale vermelding voor Hanneke Last, wellicht nog niet een zeer bekende naam in de musicalwereld, maar we verwachten dat daar snel verandering in gaat komen. Last speelt de rol van hippie Julia en raakt al snel bevriend met Barbara. Met haar dans- (choreografie van Daan Wijnands) en zangkwaliteiten valt ze in elke scène op. Haar vertolking van het nummer ‘Verdronken vlinder’, waarbij ze alleen op het podium zit en dit nummer op gitaar speelt, is een van de beste scènes van de musical.

Het décor van de voorstelling is voor deze kleine productie vrij uitgebreid te noemen en past helemaal in de Flower Powertijd van toen. Extra leuk zijn de wat kneuterige elementen zoals een kledingrek dat als tram fungeert en de fietsscènes, waarbij de fietsen aan touwen zitten, en de castleden de fietsers weer terug trekken naar het beginpunt. De kostuums zijn lekker kleurrijk en waar we nu de hipsterbaard kennen, hadden ze toen de lange wilde haren. Grappig detail is dat de band, waaronder Marcel de Groot (inderdaad zoon van), gedurende de hele voorstelling meespeelt. We zien ze als politieagenten, reizigers in de tram of gewoon als muzikanten in het park.

Wie de liedjes van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh niet kent, moet goed opletten. Met de poëtische en soms zelfs filosofische teksten zijn het geen typische musicalliedjes en is het soms wat lastig te begrijpen. Dat neemt niet weg dat nummers als ‘Het land van Maas en Waal’ en ‘Avond’ natuurlijk nog altijd klassiekers zijn, en de hele zaal hier zichtbaar van geniet.

De goede cast en die herkenbare liedjes, het is helaas niet genoeg om ‘Onder de groene hemel’ aan te raden voor een avondje theater. Het is zoals wanneer je iets nieuws aan hebt en een collega of vriend dan tegen je zegt: “Goh is die nieuw? Wat apart”. Met apart is op zich niks mis, maar het is vaak toch niet helemaal wat je wilt horen. En als we ‘Onder de groene hemel’ in één woord zouden moeten beschrijven, dan is het toch wel (je raadt het al): apart.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies