Heerlijkste musical van het seizoen

Heerlijk duurt het langst is de eerste musical van Annie M.G Schmidt en Harrie Bannink. De voorstelling ging in 1965 in première en was een groot succes. Nog vele musicals van dit duo volgden, met successen als En nu naar bed en Foxtrot. Vijftig jaar na de première van Heerlijk duurt het langst is de voorstelling opnieuw in de theaters te zien. En het is nog steeds heerlijk.

Het verhaal is herkenbaar en simpel. Schmidt beschreef het zelf als: Hij en Zij, getrouwd, dochtertje van zestien. Hij gaat vreemd met secretaresse. Zij zegt: ‘Kiezen of delen.’ Hij zegt: ‘Kan niet kiezen.’ Zij zegt: ‘Dan het huis uit.’ Hij het huis uit. Zorgen over het dartel-levende dochtertje brengen Pa en Moe weer bij elkaar.” Door de beschrijving van Schmidt zelf ga je bijna denken dat je een clichématige voorstelling gaat zien. Maar dat is alles behalve waar: de humor van Schmidt is tijdloos en scherp en de woordgrapjes zijn perfect getimed. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’60 en volgt dus de huwelijkscrisis van Marian (Lone van Roosendaal) en Ido (Chris Tates). Schmidt was in de jaren ’60 haar tijd al ver vooruit. Zo weet zij het personage Marian ambitieus en sterk neer te zetten ondanks dat zij een simpel huisvrouwen bestaan leeft. Lone van Roosendaal weet ook nog eens prima om te gaan met het sterke materiaal. Haar timing is perfect, scherp en de droge humor en gevatheid van het personage komen prima tot zijn recht dankzij Van Roosendaal. Schmidt en Bannink schreven nummers die elke artiest wil zingen. Van Roosendaal grijpt dit materiaal aan om te knallen en het publiek is dan ook moeilijk te bedaren naar een geniale uitvoering van het iconische ‘Het is over’. Van Roosendaal zingt en speelt Musical Award waardig! Echter moet gezegd worden dat Van Roosendaal niet zo kan stralen zonder sterk tegenspel. Chris Tates als haar overspelige man weet met prima spel en zang zijn personage vorm te geven. Naast dit stel valt ook Rosalie de Jong als Emma op. Emma is de secretaresse en maîtresse van Ido. Ondanks dat het personage Emma erg clichématig is, weet de Jong de grens te bewaken en maakt geen karikatuur van haar rol.

Ook voor Annie M.G Schmidt is er een rolletje in de voorstelling. Tijdens de uitvoering uit 1965 was ze al te horen als de voice-over van de moeder van Marian. Ze gaf tijdens de voorstelling op verschillende momenten haar dochter goede raad. De opnames zijn bewaard gebleven en opnieuw is Schmidt te horen in de theaters. Het is bijzonder een beetje ontroerend maar vooral grappig om Schmidt te horen genieten van de haar eerste musicalrol.

Ondanks dat regisseur Paul van Ewijk wat vaart heeft aangebracht in de voorstelling en dat er wat nummers uit andere Schmidt en Bannink musicals zijn toegevoegd, blijft de oerversie in tact. En dat werkt prima. Het is een verademing dat er niet (ten kosten van de kwaliteit) geprobeerd wordt de voorstelling ‘eigentijds’ of ‘actueel’ te maken. Het materiaal heeft een ‘update’ ook helemaal niet nodig en blijkt nog prima te werken. Schmidts gevoel voor humor blijkt keer op keer tijdloos te zijn.

Heerlijk duurt het langst is wat ons betreft de beste reizende musical van dit seizoen. De cast is ijzersterk (met een fenomenale van Roosendaal), het script is geniaal, de regie doet eer aan de krachtige bronmateriaal en de voorstelling is kort samengevat: heerlijk!

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies