René van Kooten: “De liedjes zijn gewoon cultureel erfgoed”

René van Kooten speelt de rol van verteller Jimmy in de nieuwe musical ‘Onder de groene hemel’, waarin het oeuvre van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh centraal staat. En die muziek past helemaal bij Van Kooten. “Ik vind het prachtige liedjes. Ik heb een oude jukebox thuis en daar zitten ook liedjes van Boudewijn de Groot in. Die teksten zijn zo poëtisch en de muziek is zo fijn, het ademt de sfeer van die tijd. Ik vind dat gewoon cultureel erfgoed in Nederland. Ik had heel veel zin in deze musical. Wat ook zo leuk is dat we allemaal een muziekinstrument spelen. Het is een soort van muziektheater, je bent de hele tijd aan het meespelen.”

‘Onder de groene hemel’ speelt zich af in het woelige jaar 1969, een periode waarin het Vondelpark dé ontmoetingsplek was voor hippies. Van Kooten zou ook wel een hippie zijn geweest in die tijd. “Ik houd heel erg van die tijd. Dat had ik met ‘Hair’ al, die veranderingen en de dynamiek, alles wat er toen gebeurde op het gebied van muziek. Het gevoel dat geen idee te gek is, met muziek of kunst, men probeerde gewoon. En niet dat het nou allemaal zoveel heeft opgeleverd of dat het allemaal succesvol was, maar men was open-minded om dingen te proberen en dat vind ik echt onwijs gaaf aan die tijd. Je werd niet gelijk afgestraft op Facebook of Twitter, men had de kans om dingen te proberen en dat spreekt me aan.”

De muziek van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh kent zijn grootste populariteit in de jaren 60 en 70. Toch vind René van Kooten dat ook de jongere generatie naar het theater zou moeten gaan voor ‘Onder de groene hemel’. “Die liedjes zijn tijdloos. De teksten van Lennaert Nijgh hebben een poëzie in zich en een lyriek die ik nog steeds prachtig vind. Zoals Hanneke Last ‘Verdronken vlinder’ zingt, daar kun je heel veel zelf in vinden. Voor iedereen heeft zo’n lied een andere betekenis en dat vind ik er heel mooi aan. Het is niet zo’n hele gelikte show, het is meer muziektheater, wat ik er heel leuk aan vind. Dat we allemaal instrumenten bespelen en het is gewoon live. Muziektheater hoort met een live-orkest te zijn. En zeker met het wegbezuinigen van alle livemuziek is dat best bijzonder. Iedereen moet deze voorstelling eigenlijk zien.”

‘Onder de groene hemel’ ging afgelopen donderdag in première in de stadsschouwburg in Haarlem. De musical is nog tot en met 31 mei 2015 door het hele land te zien.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies