Freek Bartels: de nieuweling in Sonneveld

Freek Bartels speelt de rol van Friso Wiegersma in de musical ‘Sonneveld’, die na een succesvolle tour door Nederland vorig jaar, nu voor drie maanden in het DeLaMar Theater is te zien. Freek is de nieuweling van de cast, hij neemt de rol van Friso over van Thomas Cammaert, die momenteel in ‘Onder de groene hemel’ speelt. “Het is heel fijn om als nieuw castlid in een bestaande voorstelling te komen. Een groot deel van de groep kent het al heel goed. Het is weliswaar korter dan normaal met repetities, maar het voelde nooit gehaast. We kregen een warm welkom: het voelde alsof we op een trein stapte die al heeft gereden en die nog verder doorgaat. Het maakt het ook fris en nieuw: voor zowel de nieuwe mensen als ikzelf, maar ook voor de oude castleden. Het is prettig dat die ruimte er is en dat we die kansen krijgen.”

Het is alweer een tijdje geleden dat Freek Bartels in een musical heeft gestaan. De laatste keer was in ‘Love Story’ samen met Celinde Schoenmaker. In de tussentijd heeft Freek onder andere in de toneelvoorstelling ‘The Normal Heart’ gespeeld. “Ik vind die variatie ontzettend fijn. Je leert toch van allerlei dingen weer. Het is eigenlijk gewoon op mijn pad gekomen en zo gegaan. Het voegt dingen aan elkaar toe en dat vind ik erg leuk.”

De komende drie maanden speelt Freek het personage Friso Wiegersma, de jongere geliefde van Wim Sonneveld. Een leuke rol om te mogen spelen, aldus Freek: “Friso is een beetje vilein. Hij houdt ontzettend van Wim. Het feit dat hij zeven keer in een zaal is gaan zitten om op die manier contact met hem te krijgen vind ik mega dapper. Dat zou ik echt nooit durven. Hij blijft wel altijd bij zijn eigen gevoel en zijn eigen grenzen. Wim was niet de makkelijkste man, maar Friso wist er heel goed mee om te gaan. Hij is grappig en scherp, jong en fris, en dat is heel leuk om te mogen spelen. Ik vind het een hele dankbare rol.”

De musical ‘Sonneveld’ hoort volgens Freek echt in het DeLaMar Theater te staan. “Hier heeft het zich plaats gevonden, hier is de geschiedenis geschreven. Dat hoor je ook bij de try-outs van het publiek: mensen die ons na afloop aanspreken en zeggen dat er zoveel herinneringen terug komen, maar ook voor het jongere publiek die misschien niet alles wist of kende en door middel van de voorstelling daarmee in aanraking komen. Het heeft hier letterlijk, waar wij nu staan, plaats gevonden. Dat is gewoon te gek, dat je dan deze voorstelling op die plek mag spelen.”

‘Sonneveld’ is nog tot en met 26 april te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies