Sonneveld hoort thuis in het DeLaMar Theater

‘Sonneveld’ speelde vorig seizoen een succesvolle tour door Nederland en is nu tot en met 26 april te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarmee volgt ‘Sonneveld’ de musical ‘Hij gelooft in mij’ op, die ruim twee jaar in het DeLaMar heeft gestaan. De musical is de eerste gezamenlijke productie van Joop van den Ende en Albert Verlinde die sinds 1 januari 2015 zijn samen gegaan als Stage Entertainment. Dat ‘Sonneveld’ een plek verdient in het DeLaMar Theater bleek afgelopen zondag maar weer eens tijdens de première van de voorstelling.

De musical vertelt het verhaal van één van Nederlands’ grootste kleinkunst artiesten: Wim Sonneveld (Tony Neef). Als hij vlak voor zijn eerste hartaanval op 56-jarige leeftijd een lifter (Cindy Bell) oppikt en later bijkomt in het ziekenhuis wil hij niet accepteren dat de grote Sonneveld bijna was omgevallen. De mysterieuze lifter laat Wim nadenken over zijn leven en confronteert hem met zijn jeugd, liefdes en werk. Tijdgenoten als Conny Stuart (Mariska van Kolck), Huub Janssen (Bill van Dijk) en Friso Wiegersma (Freek Bartels) passeren daarbij de revue.

Nieuw in de voorstelling zijn castleden Bill van Dijk en Freek Bartels als Huub en Friso, de geliefden van Wim Sonneveld. Zij nemen het stokje over van Jan Elbertse en Thomas Cammaert, die momenteel in ‘Onder de groene hemel’ spelen. Dat Van Dijk en Bartels de nieuwelingen zijn in de voorstelling, merk je geen moment. Beide heren spelen de rollen van Huub en Friso alsof ze nooit anders gedaan hebben. Ook in het verhaal zijn enkele nieuwe elementen; dit heeft te maken met de historie van Wim Sonneveld en het DeLaMar Theater. Begin jaren 50 verkeert Theater de La Mar, gerund door actrice en cabaretière Fien de la Mar, in financiële moeilijkheden. Sonneveld nam het theater over met twee compagnons en herdoopt het tot het Nieuwe de la Mar theater.

In onze eerdere recensie van ‘Sonneveld’ schreven we dat “een biografische musical valt of staat met de acteur of actrice die de titelrol voor zijn of haar rekening neemt. Tony Neef heeft de zware taak op zich genomen om de grote schoenen van Wim Sonneveld te vullen. Waar Alex Klaasen in Toon de musical volledig transformeerde in Toon Hermans, is Neef zijn interpretatie van Sonneveld meer dan geslaagd, maar wel meer eigen. Slechts op enkele momenten in de voorstelling vervagen de lijnen en lijkt het weer even of Wim Sonneveld zelf op het toneel staat.” Gisteren liet Tony Neef wederom zien waarom hij de man is voor de rol van Sonneveld. De cast van ‘Sonneveld’, bestaande uit slechts zes mensen, maakt deze voorstelling. Mariska van Kolck straalt nog steeds als Conny Stuart, waarbij ze tijdens het nummer ‘Ik hoef alleen maar even zo te doen’ de lachers op haar hand heeft. En laten we ook Cindy Bell – met haar loepzuivere stem – niet vergeten.

Vorige keer zeiden we het al: “Sonneveld is gewoonweg een hele fijne voorstelling die het gouden repertoire van Wim Sonneveld weer als vanouds door de theaters laat klinken”. Wetende dat Wim Sonneveld in het vroegere DeLaMar Theater jarenlang voorstellingen heeft gespeeld, maakt het extra bijzonder dat deze musical nu op dat toneel te zien is. En dan ook nog in de Wim Sonneveld-zaal, mooier kan je het niet maken.

Lees hier de recensie ‘Haal het doek maar op voor Sonneveld’, die we schreven naar aanleiding van de première van de voorstelling voorafgaand aan de tour door Nederland vorig seizoen.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies