Lelies: een van de beste musicals ooit

Al jaren weet musicalproducent Judas Theaterproducties met kleinschalige producties de harten van menig muziekliefhebber sneller te laten kloppen. Lelies is daar een prachtig voorbeeld van. De eerste zelf ontwikkelde voorstelling van de Vlaamse producent was een groot succes in 2011. Ondanks het grote succes in 2011 heeft het even geduurd voordat de voorstelling opnieuw te zien was, maar het is het wachten meer dan waard.

Als bisschop Jean Bilodeau in 1952 wordt gevraagd de laatste biecht af te nemen van een gevangene, staat de bisschop een verrassing te wachten. De gevangene in kwestie, Simon Doucet, deelt een verleden met Bilodeau. Samen met de andere gevangenen uit de mannengevangenis voert  Simon een toneelstuk op over het gedeelde verleden van beide heren. Een toneelstuk dat voornamelijk draait om het leven van Vallier de Tilly (Lelie), of beter gezegd: over zijn dood. Langzaam ontvouwt zich de geschiedenis die al jaren aan Simon vreet en door bisschop Bilodeau verdrongen is.

Het heeft even geduurd voordat Lelies terug kwam na een uitverkochte en succesvolle speelperiode. Maar het is fijn dat het de producent gelukt is om een groot deel van de cast opnieuw samen weet te brengen. Nieuwkomer Ivo Chundro als Lydie-Anne de Rozier weet gelijk een prima indruk te maken. Het voelt meteen alsof Chundro al net zo lang mee draait als de rest van de cast. Ook de overige cast weet opnieuw indruk te maken. Uitschieters zijn toch wel Ara Halici als één van de medegevangenen, die in de huid kruipt van Gravin de Tilly. Zijn spel is fenomenaal en vooral de (wan)hoop en warme moedergevoelens weten veel indruk te maken op het publiek.

Musical Reports schreef eerder over Lelies: “Lelies is zo’n voorstelling die voortduurt, ook als het applaus al uren is verstomd. Vanaf de eerste minuut van de voorstelling kruipen Simon, Vallier de Tilly en Jean Bilodeau onder je huid. Ondanks dat het verhaal van deze drie jongens lastig te vatten is in slechts enkele woorden draait het in de kern om liefde. Liefde die zich in vele vormen aandient, liefde die niet geaccepteerd is, liefde die onbeantwoord blijft en de liefde die zo hartstochtelijk is dat zij alles overwint… Lelies is in zijn geheel een pure voorstelling. Een pure voorstelling waarin alle stukjes perfect op hun plek vallen in een regie van Martin Michel. Lelies is spanning, pijn, passie, wrok, begeerte, jaloezie en bovenal liefde. Kortom: Lelies is één brok emotie dat niemand onberoerd zal laten.”

Veel hebben we er anno 2015 niets aan toe te voegen. De voorstelling staat nog steeds als een huis en de ijzersterke cast (zonder enige uitzondering) weet diepe indruk te maken. Tijdens de voorstelling kan je een speld horen vallen; het publiek is muisstil. Pas na de laatste noten ontploft de zaal in een eindeloos hard applaus.

Lelies is een musical die nog dagen door je hoofd blijft spelen en een diepe indruk achterlaat. Na een pauze van drie jaar is het alleen nog maar duidelijker: Lelies is een van de beste musicals die ooit gemaakt is in het Nederlands taalgebied. Én eindelijk kan ook het Nederlandse publiek genieten. Rond de paasdagen is de voorstelling namelijk, met de huidige bezetting, te zien in het Amsterdamse M-lab. Als musicalliefhebber moet je dit gezien hebben.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies