Bijzonder voorprogramma bij ‘Anne’

Voorafgaand aan het matinee van 3 mei was er een speciaal voorprogramma voor de voorstelling ‘Anne’. Het voorprogramma werd gepresenteerd door Zarayda Groenhart. Jacqueline van Maarsen, de beste vriendin van Anne Frank en auteur van het boek ‘Je beste vriendin Anne’, vertelde over hoe zij de oorlog ervoer en over haar vriendschap met Anne. Van Maarsen zat samen met Anne op het Joods Lyceum. Toen de familie Frank, zoals zoveel Joodse families, plotseling was verdwenen deed het verhaal de ronde dat zij naar Zwitserland waren gevlucht.

Jacqueline en haar familie ontkwamen aan de holocaust omdat haar moeder katholiek was, en hiermee vielen zij en haar zus niet onder de anti-Joodse naziwetten. Omdat haar vader daarmee 2 niet-Joodse dochters had viel hij ook niet onder de deportatiewet. Al haar andere Joodse familie verdween uit Amsterdam, waaronder ook haar nichtjes waar ze graag mee speelde en die ze erg miste. “Ze waren niet gaan onderduiken en kwamen allemaal in de concentratiekampen om het leven. Maar Anne zou weer terugkomen uit Zwitserland, dacht ik toen nog”

Haar man las een stuk voor uit haar boek “Je beste vriendin Anne”. Hiermee vertelde hij over zijn eigen onderduikgeschiedenis. Hij zat ondergedoken in Overijssel bij mensen die hij voordien niet kende. Door een andere niet-Joodse naam aan te nemen en zich voor te doen als het Amsterdamse neefje van de familie waar hij bij verbleef hoefde hij zich niet te verstoppen.

Ook las Van Maarsen de afscheidsbrief voor die Anne aan haar schreef toen de familie Frank ging schuilen. Anne mocht de brief uit veiligheidsoverwegingen niet versturen van haar ouders. Jacqueline kreeg de brief daarom pas na de oorlog van Anne’s vader Otto, toen hij haar ook Anne’s dagboek liet lezen. In de brief legt Anne uit: “Ik moet weg met mijn familie. De reden zal je zelf wel weten.” Ze vraagt uitdrukkelijk om de brief geheim te houden omdat haar familie en hun helper Miep Gies anders in levensgevaar kunnen komen. Ook geeft ze aan dat ze na de oorlog uiteraard wel mag vertellen dat ze de brief heeft gekregen. In de p.s. schreef ze: “Ik hoop dat tot dat we elkaar terug zien we altijd beste vriendinnen zullen blijven.”

Op het bedankbriefje dat ze naar aanleiding van het dagboek en de brief aan Otto stuurde stonden de vriendelijke, en naar later bleek, voorspellend woorden: “Haar boek wordt vast nog eens beroemd”.

Na deze indrukwekkende presentatie trad de jongensgroep Mainstreet op waarbij zij hun nieuwe single ‘Dear Kitty’ voor de eerste keer voor publiek speelde. Dit lied werd geïnspireerd door het dagboek van Anne Frank en de bijbehorende clip is opgenomen in Theater Amsterdam, het theater waar de voorstelling wordt gespeeld. Klik hier om de clip te bekijken.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies