Vlaamse première War Horse

Na een tour door Nederland vond afgelopen zondag de première van War Horse in Vlaanderen plaats. In het bijzijn van schrijver Michael Morpurgo, producent Albert Verlinde en een groot aantal bekende Vlamingen werd War Horse met een enorm enthousiaste staande ovatie onthaalt. Producent Music Hall koesterde al een aantal jaar de wens om War Horse naar Antwerpen te halen maar dit werd financieel pas mogelijk door de samenwerking met Stage Entertainment en de Theater Alliantie.

Een deel van de Nederlandse cast reisde mee naar Antwerpen, waar de voorstelling nog tot 14 juni 2015 te zien is. Veel hoofdrollen worden in Antwerpen gespeeld door Vlaamse acteurs waaronder Yves Bondue, Mark Tijsmans, Els de Schepper, Wim van den Driessche, Guillaume Devos en Sébastien de Smet. Soy Kroon, Bart van Veldhoven, Wouter van Oord en het grootste deel van de ensemble leden kwamen mee vanuit de Nederlandse cast.

War Horse is een muziektheatervoorstelling die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal vertelt over de vriendschap tussen paard Joey en de Engelse jongen Albert. Wanneer het leger op zoek is naar paarden verkoopt Albert’s vader Albert’s geliefde paard aan het leger. Wanneer enige tijd later de slechte nieuwberichten vanaf het front ook de 16-jarige Albert bereiken, sluit deze zich aan bij de troepen. Hij doet zich voor als 19 om zo Joey te kunnen gaan zoeken op het vaste land.

De dieren in de voorstelling zijn poppen die op sublieme wijzen door verschillende spelers tot leven worden gebracht. De relaties tussen mens en dier worden ook in deze Vlaamse versie op dezelfde fameuze wijze weergegeven. Anders dan in de Britse en de Nederlandse versie is hoe er met verschillende talen, die de personages spreken, wordt omgegaan. In deze Vlaamse versie spreken de acteurs, ook de Nederlandse, over ‘gij’ en ‘u’ in plaats van over het Nederlandse ‘je’ en ‘jij’. Veel opvallender is echter dat er geen accenten in de voorstelling worden gebruikt. De Nederlanders hebben zich geen valselijk Vlaams accent aan laten meten en de Vlamingen behouden hun originele Vlaamse tongval. Echter, wanneer het in andere taalgebieden om Duitsers of Fransen in de voorstelling draaide werd er in een Duits en Frans accent gesproken. Maar dit belemmert de duidelijkheid verder niet. Een zin die eerder in een andere taal of met een buitenlands accent werd uitgesproken, wordt vrijwel altijd opgevolgd door een zin als “Ik versta u niet” of “Sorry, ik kan geen Frans”. Waardoor toch ook direct duidelijk is dat er een taalbarrière tussen personages aanwezig is.

De Nederlandse hoofdrolspelers worden in Antwerpen vervangen door waardige opvolgers en wie War Horse in Nederland gemist heeft moet zeker overwegen om de voorstelling bij onze zuiderburen te gaan bekijken.

Klik op een foto om te vergoten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies