Kiss of the Spider Woman: Alex Klaasen kruipt onder je huid

“Als het ons als musicalliefhebbers niet lukt om in een mooi klein theater, met een bijzondere voorstelling, een goed live orkest, een mooi verhaal en prachtige muziek, mensen te trekken: moeten we misschien maar stoppen met musical in Nederland.” Aldus René van Kooten op de perspresentatie van Kiss of the Spider Woman. In alles hierin heeft Van Kooten gelijk, dus laten we massaal naar Amsterdam Noord trekken voor Kiss of the Spider Woman.

Kiss of the Spider Woman is een musical van Kander en Ebb, de auteurs van Cabaret en Chicago. In deze musical, die haar haar wereldpremière beleefde in 1992, zien we revolutionaire Valentin die vast zit voor zijn ideeën. Hij deelt de cel met de homoseksuele Molina, die vast zit om zijn seksuele voorkeur. Martelingen en ontberingen zijn dagelijkse kost in de Argentijnse gevangenis. Beide heren komen ieder van een andere wereld. Door de ontberingen ontstaat er langzaam begrip voor elkaar. Begrip die onder druk komt te staan als één van de twee mannen vrijheid wordt geboden in ruil voor het verraad van de andere gevangene.

Het script van Terrence McNally is slim geschreven en kent vele lagen. De muziek van John Kander en Fred Ebb kent een heerlijke musicalsound. Her en der herken je een duidelijke signatuur van deze heren: heerlijk. Chiara Re maakt hier dankbaar gebruik van en voorziet de show op sommige punten van Bob Fosse-achtige choreografieën. De vertaling/bewerking en regie van Koen van Dijk zijn spot on. Van Dijk bewijst met deze voorstelling maar weer eens dat het zijn specialiteit is om een grote voorstelling terug te brengen naar de essentie.

Alle vrouwenrollen in het stuk zijn teruggebracht naar één. Het de taak van Opus One regular Marjolein Teepen om deze rollen samen te smeden tot één. Als onder andere Spinnenvrouw, moeder en verleidster haalt Teepen het onderste uit de kan. Teepen is een sterke katalysator binnen deze voorstelling en toont zich veelzijdig. Haar “Kus van de spinnenvrouw” is memorabel en een echt kippenvel moment.

René van Kooten weet als de revolutionaire Valentin zich van zijn beste kant te laten zien. De show wordt echter gedragen door Alex Klaasen. Klaasen weet van de uitbundige etalagenicht Molina een man van vlees en bloed te maken. Zijn spel is innemend. Klaasen weet alles uit het script te halen en kruipt onder je huid. Zijn solo “Die vrouw is” behoort tot één van de hoogtepunten van de voorstelling.

Alles wat Van Kooten op de perspresentatie zei, is waar. The Kiss of the Spider Woman is een bijzondere voorstelling, met een goed live orkest, een mooi verhaal en prachtige muziek. Daarnaast is de cast voortreffelijk. Als musicalliefhebber moet je Kiss of the Spider Woman dus gezien hebben. Deze musical verdient avond aan avond een tot de nok gevuld Zonnehuis. Dus laten we met z’n allen naar Amsterdam Noord trekken of anders stoppen met musical in Nederland.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies