Dogfight brengt nieuw materiaal door een schitterende cast naar M-lab

In Dogfight volgen we een groep mariniers op een avond in 1963. Morgen vertrekken ze naar Vietnam om daar te gaan vechten in de oorlog. Maar deze avond vieren ze feest en organiseren ze een Dogfight, een weddenschap waarbij de deelnemer die de lelijkste date meeneemt de pot wint. Eddie Burtlace (Jeffrey Italiaander) ontmoet Rose (Eline de Jong) in een diner en denkt door haar mee uit te vragen als winnaar van de Dogfight uit de bus te komen. Naar mate hij Rose beter leert kennen begint hij te twijfelen over zijn deelname aan het spel maar dan is Rose al zo enthousiast dat hij haar niet meer over kan halen ergens anders heen te gaan.

Ralph Boland (Stef van Gelder) weet prostituee Marcy (Iris Oppatja) over te halen om samen met hem de Dogfight te winner en de pot te verdelen onder hun beide. Als Marcy fijnzinnig uitlegt aan Rose wat de bedoeling is van deze avond lijkt het te laat voor Eddie om het nog goed te maken met Rose. Maar Rose blijkt een stuk volwassener dan de meeste andere feestgangers en geeft Eddie de kans om er toch nog een leuke avond van te maken. Maar hoe leuk kan het nog worden in de wetenschap dat Eddie de volgende ochtend naar het front vertrekt?

Met name de eerste akte heeft niet veel meer diepgang dan tienerfilms als ‘American Pie’ of ‘She’s all that’. Maar dit gemis maakt de muziek meer dan goed. Muzikaal gezien doet de voorstelling soms denken aan Spring Awakening en het werk van Jason Robert Brown. Het werk van Benj Pasek & Justin Paul (o.a. bekend van Edges en enkele nummers in de musical tv-serie Smash) werd nooit eerder in Nederland op de planken gebracht en het is altijd fijn om kennis te maken met goed muzikaal materiaal. Zeker wanneer ze zo goed wordt uitgevoerd als nu in M-lab.

De cast overtuigd op alle fronten. Hoewel een enkele performer bij de start van de show nog een (zenuwen) foutje maakt, kreeg het première publiek binnen de eerste 5 minuten een volledig professioneel opererende cast te zien. De samenzang is zelfs weergaloos te noemen.

De rollen staan veelal dicht bij de jonge spelers die allemaal net zijn afgestudeerd of in hun afstudeerfase zitten. Maar ook de rollen die minder voor de hand liggen voor jonge twingers, zoals de moeder van Rose (Rhona Roode) en prostituee Marcy, worden volstrekt geloofwaardig gespeeld en met een goed uitgevoerde gelaagdheid neergezet.

Hoewel de onbekendheid van materiaal en cast je wellicht niet direct naar het M-lab lokt is het deze jonge, ultra getalenteerde cast die het waard maakt om Dogfight te gaan zien. Bovendien laat M-lab hiermee zien waar ze voor staat en doet ze waar ze goed in is. Intiem muziektheater dat schittert met nieuw materiaal en nieuw talent. Dogfight is nog te zien t/m 21 juni in M-lab.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies