Efteling scoort met sprookjesmusical Pinokkio

“Fiebele, fobele, fee!” Voor je het weet, valt er een prei uit de lucht en is de show begonnen. In het Efteling Theater beleefde de nieuwe sprookjesmusical Pinokkio dit weekend zijn première. Na eerdere eigen producties als Klaas Vaak en Sprookjesboom de Musical weet de Efteling dit keer weer te scoren met Pinokkio.

De grote envelop met het opschrift ‘Voor Fee Fay’ wekt al meteen nieuwsgierigheid. Voor je het weet, staat de pas afgestudeerde Fay de Fee (Alexandra Alphenaar) voor je neus. Alphenaar weet een ijzersterke introductie neer te zetten met hier en daar een grap voor de oudere bezoeker. De opdracht in de envelop moet uitgevoerd worden: maak van de houten pop een jongen van vlees en bloed. Ze tovert zichzelf, na een paar mislukte toverspreuken waarbij een prei het toneel op valt, naar een prachtig Italiaans dorpje waar de vriendelijke timmerman Geppetto (Simon Zwiers) zijn werkplaats heeft.

In dat dorpje maakt het veelzijdige en talentvolle ensemble hun entree (Amy Beekmans, Sanne Groenen, Alyssa Luypaert, Loek Meijer en Sven Stevens). Zij spelen gedurende de voorstelling diverse karakters en helpen ook zonder op te vallen de dertig jonge kinderen die voor hun eerste keer op het toneel staan. Iedere voorstelling zijn er weer dertig nieuwe kinderen die aandoenlijk, en met net zulke mooie kostuums als de rest, over het podium mogen marcheren.

Nadat Geppetto zijn winkel heeft gesloten en het podium vol met kinderen weer leegstroomt, maakt het publiek kennis met de grote ster van de avond: Pinokkio, deze show gespeeld door Thijs Overpelt. Als overtuigend poppenspeler weet Overpelt een geloofwaardige en kinderlijke houten vriend neer te zetten. Hoewel je hem ziet praten, blijf je als publiek naar de houten pop kijken. Wanneer Pinokkio naar school gaat, ontmoet hij de Kat en de Vos (Barry Beijer). Hoewel de meeste grappen voor Alphenaar waren, had Beijer de grootste lachers op zijn hand. Hij weet op verbluffende wijze zijn stem te schakelen van Kat naar Vos en blijft de gehele voorstelling deze dubbelrol subliem spelen, met als hoogtepunt het duet tussen beide personages.

Een andere dubbelrol is weggelegd voor Ara Halici. Hij straalt vrij aan het begin van de show als Constanzo en maakt later de transformatie naar Signoro Pericolo, die in het nummer ‘Pretland’ het publiek interactief betrekt door snoep uit te delen. Halici weet beide rollen met veel geloofwaardigheid neer te zetten en is overduidelijk thuis in het spelen met zijn stem. Waar Constanzo duidelijk Italiaans spreekt, is Signoro Pericolo meer voor het platte accent te vangen.

De kostuums van Carla de Kroon en het decor van Maartje Reuven maken de voorstelling een waar sprookje. De combinatie van deze twee zorgen dat er een heuse onderwaterwereld ontstaat wanneer Pinokkio gaat zwemmen. Daarnaast biedt de combinatie van kostuums en decor de 1300 figuranten, die Pinokkio aan het einde van zijn speelperiode heeft gehad, de kans om te stralen in deze sprookjeswereld.

Het verhaal van Allard Blom, die ook verantwoordelijk was voor eerdere producties in het Efteling Theater, neemt iedere bezoeker mee in het avontuur van de houten pop. De musical duurt ongeveer een uur zonder pauze en weet in dat uur de spanning goed op te bouwen. Waar de jongste bezoeker het misschien te spannend vindt, zullen de oudste kleuters op het puntje van hun stoel zitten. De Efteling heeft met Pinokkio weer een succes te pakken. De sprookjesmusical Pinokkio is tot en met 28 februari te zien in het Efteling Theater.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies