De Tweeling: mooi, fascinerend en maatschappijkritisch muziektheater

De Tweeling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo, dat in 2002 tevens succesvol werd verfilmd. Gister ging de musical bewerking in het bijzijn van De Loo in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

In De Tweeling volgen we het verhaal van de Duitse tweelingzusjes Lotte (Rosa Da Silva) en Anna (Hanna van Vliet) die op zeer jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden wanneer hun vader overlijdt. Hun Duitse oom Heinrich (Dic van Duin) wil Anna wel in huis nemen maar zegt geen plaats te hebben voor 2 kinderen. Verre familie uit Nederland (Kees Boot en Doris Baaten) besluit daarom de zieke Lotte bij hen in huis op te vangen. De meisjes groeien verder zonder contact op en ondergaan de Tweede Wereldoorlog vanuit een enorm verschillende leefwereld. Lotte wordt verliefd op David (William Spaaij), een Joodse pianist en componist, terwijl Anna haar leven deelt met Bernd (Niels Gooijer), een jonge uit haar dorp die later SS’er wordt. Beide ondergaan de wreedheden die oorlog met zich mee brengt en het is maar de vraag of zij elkaar na de oorlog nog toe kunnen laten in elkaars leven.

De musical volgt niet de precieze verhaallijn van het boek (danwel de film) maar is mede daardoor goed naar het theater vertaald en de thematiek en boodschap blijven volledig in stand. Liefhebbers van het originele verhaal doen er goed aan om dat wat ze over het plot weten naast zich neer te leggen en de musical te zien als een nog onbekend verhaal. Met name het eind van de voorstelling correspondeert niet met het boek, zo zien we de hoofdpersonages niet meer als bejaarde dames. Desalniettemin is de veranderde plotlijn even raak in het weergeven van de spanning die door de oorlog tussen de vrouwen is ontstaan. Door de aanpassingen aan het plot ontstaat een verrassend, spannend en mooi einde dat voor niemand vooraf vast staat.

Wanneer alles klopt aan een productie vormt de cast een zodanig geheel dat het bijna ongepast wordt om enkele castleden te bespreken. De cast van De Tweeling weet zo’n geheel te vormen, ondanks de veelzijdigheid die zij moet tonen. Niet alleen spelen de ensembleleden veel verschillende (soorten) rollen ook zijn er een aantal scenes waarin zij als verteller fungeren en ritmische beweging-sequenties, die aan post-moderne dans doen denken, uitvoeren. In al deze hoedanigheden is er een eenheid en doet niemand voor een ander onder. Ook onder de hoofdrollen bevinden zich geen zwakke schakels en de cast als geheel laat de bezoeker vooral meeslepen in het krachtige verhaal en zo nu en dan op gepaste momenten echt genieten van hun talent.

Het decor van de voorstelling is niet onnodig ingewikkeld en de versleten, verwilderde en zelfs nat uitziende toneelvloer waarop, buiten een loopbrug, veelal alleen wat bouwstenen liggen schept een mooi toneelbeeld en geeft ook een symboliek weer van de verstoorde verhouding tussen de zusjes en de verschillende volkeren.

Tot slot is de muziek van De Tweeling zeker het noemen waard. J.B. Meijers en Ilse de Lange schreven de muziek en liedteksten voor deze nieuwe Nederlandse musical. Voor De Lange was dit de eerste keer dat ze in het Nederlands schrijft en dit doet ze met verve. De muziek vormt een goed geheel met de andere elementen van de voorstelling en komt nergens over als overdreven poppy of onnodig modern. In een enkele scène verloopt de overgang naar muziek net niet helemaal organisch maar ik verwacht dat dit snel is opgelost.

Met name door het grondig bewerkte plot, het sobere toneelbeeld, de sterke cast en de pakkende muziek is De Tweeling een voorbeeld van wat mooi, fascinerend en maatschappijkritisch muziektheater hoort te zijn. Een absolute aanrader die t/m 26 juni nog te zien is in verschillende theaters in Nederland.

Klik op een foto om te vergroten.

 

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies