Spijt is energiek en overtuigend

Na het succes van Afblijven komt producent Homemade Productions opnieuw met een theater bewerking van een Carry Slee boek. Ditmaal is gekozen voor het brengen van Spijt. En spijt hoeft de producent zeker niet te hebben van deze keuze.

Spijt verteld het verhaal over Jochem (Bjorn Wilbers). Hij wordt dagelijks gepest en getreiterd. Naast David (Marco Hoving) zijn er weinig klasgenoten die hem bijstaan. Op het grote schoolfeest gaat het mis. Jochem wordt dronken gevoerd en vraagt David om hulp. Als hij deze hulp niet krijgt verdwijnt Jochem spoorloos. Hij blijkt van huis te zijn weggelopen. Nergens meer te vinden. Zijn klasgenoten gaan op zoek, en vinden zijn tas bij een meer in de buurt…

Scriptschrijver Dick van den Heuvel maakt een juiste keus: ga er vanuit dat je bezoekers het verhaal al kennen en kies voor een vrije bewerking. Braaf het verhaal vertellen is niet nodig en bied ruimte voor een ander perspectief. En dit blijkt een schot in de roos. Een vertelster (Robin van den Heuvel) neemt de klasgenoten van Jochem meer terug naar een paar maanden voor zijn dood. Met wat tegenzin blikken de klasgenoten terug op de pesterijen. Zonder al te veel met een vinger te wijzen roept de verstelster de klasgenoten en docent van Jochem regelmatig ter verantwoording en houd ze een spiegel voor. Hadden ze echt anders kunnen en moeten handelen? Is er iemand schuldig of is iedereen schuldig?

Ondanks het zware verhaal valt er gelukkig ook nog wat te lachen. Zo speelt Daan Smits verschillende rollen en moet daar af en toe aan worden herinnerd door de vertelster. Met wat tegenzin speelt hij dan een dierenarts, ouder of docent. Door op deze manier soms een klein stapje uit het heftige verhaal te nemen breekt het soms hoognodig de spanning. Daarnaast lukt het de cast prima om het verhaal te vertellen en de zaal te boeien. Het jonge theaterpubliek luistert aandachtig. Mooi is om te merken dat als Jochem breekbaar en alleen in een onderbroek op het toneel staat de zaal vol jonge pubers niet in giechelen uitbarst maar doodstil is.

De cast is jong, kan makkelijk door voor een stel pubers en kent geen zwakke schakels. Ze weten gezamenlijk en overtuigend het heftige verhaal in een juiste balans te brengen. Ook vocaal zit alles dik in orde. De meeste nummers van Jeroen Sleyfer blijven niet echt hangen maar vervullen prima een rol tijdens de musical. Het finale nummer ‘Spijt’ weet echter de zaal tot op het bot te ontroeren en hier en daar klinkt dan ook gesnik.

Homemade Productions laat opnieuw een jonge groep mensen kennis maken met theater. En het kan niet anders dan dat deze jonge theaterbezoekers vermaakt en ontroerd het theater verlaten.  Scriptschrijver Dick van den Heuvel heeft voor een vorm gekozen die uitstekend blijkt te werken. Het verhaal en de gevolgen van pesten komen prima aan bod maar toch is er ook ruimte voor wat luchtigheid en verveel je je absoluut niet. Spijt is een unieke aanvulling voor dit musicalseizoen en zal hopelijk door musicalliefhebbers én jongeren gezien worden.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies