RENT: een mooier afsluitstuk had M-Lab zich niet kunnen wensen

Avond aan avond was de musical Rent in het Amsterdamse M-Lab begin dit jaar uitverkocht. Dat vroeg natuurlijk om een reprise. Gelukkig gaf M-Lab gehoor aan de wens van het publiek en is Rent nog tot eind deze week te zien. De voorstelling is tevens de afsluiter van het Musical-Lab. De gemeente Amsterdam draait de kraan van de subsidies dicht en zonder financiële steun kan het kleine theater aan de andere kant van het IJ niet verder.

Rent is gebaseerd op Puccini’s La Bohème en vertelt het verhaal van één jaar uit het leven van een groep jonge kunstenaars in een tijd waarin het hiv-virus nog het doodvonnis betekende. Ze worden geconfronteerd met armoede, drugsverslaving, verlies en relaties. Het thema: leven voor vandaag, want het kan morgen zo allemaal over zijn.

Het M-Lab geeft een nieuwe twist aan het verhaal door Jim de Groot als filmmaker Mark Cohen te laten terugkijken op het woelige jaar 1996. Dat het M-Lab op deze manier Rent wat meer naar het nu wil halen, is op zich niks mis mee. Het maakt de voorstelling echter onnodig onduidelijk en het stuk komt hierdoor traag op gang.

Gelukkig maakt de cast veel goed, heel veel zelfs. Het merendeel van de cast die in februari te zien was, keert weer terug naar het M-Lab. Nieuw zijn Desi van Doeveren en Jeroen Robben. Beiden zijn sterke vervangers van hun voorgangers. Desi zet een fantastische Maureen neer: vocaal zeer sterk (mijn hemel, deze dame gooit er noten uit) en ook haar acteerspel is overtuigend. Met name het ‘Maanlied’ – en laten we wel wezen: wat een absurde scène is dat – doet ze vol overtuiging en ze krijgt het hele publiek aan het loeien. Mocht je denken: waar heb je het over? Gevalletje je had er bij moeten zijn. Desi vormt samen met Jeske van der Staak, die haar geliefde Joanne speelt, een mooi duo in Rent. De twee dames zijn ook te zien als YouTube-vloggers Coke FrisChicks en dat is wel duidelijk: de chemie spat van het podium. Over chemie gesproken, ook Jeroen Robben als Collins en Mitch Wolterink als Angel springen er wat dat betreft tussenuit.

Over Rent schreeft Musical Reports eerder:

De cast is vocaal ijzersterk en doet wat het moet doen: Rent knalt dankzij deze cast van het podium. Duidelijke hoofdrol is toch wel voor de geniale muziek en liedteksten van Jonathan Larson. Je niet laten ontroeren is ook bij deze versie van Rent haast onmogelijk.

En dat is nog steeds zo. Een mooier slotstuk had het M-Lab zich dan ook niet kunnen wensen: bijna alle voorstellingen zijn wederom uitverkocht en daarmee is het de populairste voorstelling die het kleine theater ooit heeft gekend. Dat het M-Lab nu gaat sluiten is zonde. Er zijn mooie producties in het Musical-Lab te zien geweest, die in sommige gevallen ook nog later op tour door Nederland zijn gegaan. Denk aan Urinetown en Into The Woods. Zal Rent nog volgen? Dat zou de productie wel verdienen. Maar dan zonder verteller Jim de Groot (no offence Jim), gewoon Rent zoals we dat kennen: dat is al mooi genoeg. En een stuk duidelijker ook.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies