‘Willem Ruis, de show van zijn leven’ staat als een huis

In de Stadsschouwburg van Haarlem ging gistermiddag de musical “Willem Ruis, de show van zijn leven” in première. Zoals de titel doet vermoeden wordt in deze musical vertelt over het leven van presentator Willem Ruis die in Nederland beroemd werd met het presenteren van programma’s als Langs de Lijn (radio), Willem Ruis Lotto Show, De Sterrenshow en 5 tegen 5. De musical begint bij het aanzoek aan zijn vrouw Ineke in 1970, via zijn klim naar de top van het tv sterrendom en zijn privé problemen, waaronder de scheiding van zijn vrouw, en eindigt met zijn dood in 1986.

Janke Dekker Producties slaagt er met verve in een portret van Willem Ruis neer te zetten. Zij weet precies de goede sfeer van zijn shows te pakken door bijvoorbeeld de uitstekende vertolking van Xander van Vledder (Willem Ruis). Daarnaast lukt dit ook door de historisch correcte kostuums en zeker ook de liedjes waarbij, net als vroeger in de grote tv-shows werd gedaan, bekende hits met een Nederlandse tekst worden gezongen: niet in een vertaling, maar met een tekst die veelal niets met de originele versie te maken heeft. De voorstelling is daarmee een feest van herkenning voor wie de shows van Willem Ruis vroeger heeft gezien. Echter, de voorstelling zit goed in elkaar dus voor wie te jong is om het succes van Willem Ruis bewust meegemaakt te hebben is deze voorstelling ook een mooie kennismaking met misschien wel de meest populaire Nederlandse presentator ooit.

Tijdens de eerste paar scènes krijgt het publiek het gevoel dat hem nog een lange avond te wachten staat, want de voorstelling lijkt in eerste instantie wat langdradig. Niets is echter minder waar, want hiermee wordt duidelijk gemaakt hoe langdradig de spelshows waren voordat Willem Ruis zijn intrede bij de televisie deed.

Het decor is sober in de zin dat het ruimte laat voor de verbeelding van de kijker maar het is enorm functioneel: het verandert in combinatie met de showdanseressen en de lichtjes in het decor in no-time in een flitsend showdecor uit de jaren ’80.

Naast Xander van Vledder in de rol van Willem Ruis worden er rollen vertolkt door Maaike Widdershoven, Johnny Kraaijkamp, Rob van de Meeberg, Jorrit Ruijs, Jennifer van Brenk, Rick Sessink, Lynn Jansen en een kleine ensemble. Deze performers maken dat er een bonk acteer- en zangtalent op het toneel staat. Er zijn zwakke schakels zoals tegenwoordig helaas veelal het geval is. Maar in deze cast klopt alles.

Tot slot zit er veel humor in de voorstelling die nergens flauw wordt. Dit in combinatie met de uitmuntende cast, een dramaturgisch sterk script, de goede aankleding en de tot in perfectie gecreëerde sfeer maken ‘Willem Ruis, de show van zijn leven’ een mooie voorstelling en een prachtig eerbetoon aan de meest spraakmakende quizmaster die Nederland ooit gekend heeft.

Onze fotoreportage bekijk je hier.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies