Robert Long – Zijn liedjes, zijn leven

Een oefenruimte, een band, drie acteurs. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwste Stage Entertainment musical over Robert Long. De zanger die bijna tien jaar geleden overleed aan de gevolgen van buikvlieskanker heeft een zeer breed oevre achtergelaten, wat resulteerde in een voorstelling waarin gevoelige “zondagochtendliedjes” zoals Kalverliefde en Vader op een fiets en Amsterdamse meezingers zoals Jordaan zich in rap tempo afwisselen. Liedjes overigens die in de basis stuk voor stuk zo knap in elkaar zitten dat de voorstelling bij voorbaat al het bezoeken waard is.

Het Zonnehuis, Amsterdam Noord, begin jaren tachtig. Zanger Robert Long (ijzersterk gespeeld door Paul Groot) en acteur Leen Jongewaard (Jeremy Baker, scherp, humorvol en bij tijden mooi kwetsbaar) staan aan de vooravond van het schrijven van een nieuwe voorstelling. Eerdere samenwerkingen leidden al tot grensverleggende shows die Nederland nog niet kende tot die tijd. Heilige huisjes werden zonder pardon omgetrapt; de maatschappij, het kapitalisme, de kerk, Jezus of de Paus, niks of niemand was veilig voor de scherpe tongen van de heren. Nu de derde show gemaakt moet worden komen de heren er achter dat ze eigenlijk weinig meer hebben om over te schrijven. En de premiere is over een aantal weken al… Ze bespreken mogelijk onderwerpen: ouders, de ellende uit hun beider jeugd, vrijheid, verlatingsangst, homoseksualiteit… Gaandeweg ontdekken ze dingen waardoor hun vriendschap op het scherpst van de snede komt te staan.

Waar de eerste akte redelijk statisch is omdat het zich in “realtime” in één repetitieruimte afspeelt, is het geen moment saai. Zeker voor de generatie die is opgegroeid met de muziek en de werken van Long en Jongewaard, zal dit veel herkenning teweegbrengen. Een niet onbelangrijke rol is hier weggelegd voor de kleurrijke koffiedame Caroline, gespeeld door Margreet Boersbroek. Hoewel haar input voor het schrijven van de voorstelling beperkt blijft tot het verzorgen van de koffie en een tompoes, brengt ze toch kleur aan in de soms wat chagrijnige sfeer tussen de twee mannen. Aan de heren Groot en Baker is duidelijk te zien dat deze buiten de voorstelling ook goed op elkaar zijn ingespeeld. En behalve de kap en grime hebben de twee ook fysiek veel weg van Long en Jongewaard.

In de tweede akte daarentegen wordt het tempo flink opgevoerd. Het begint met een scène van de zojuist geschreven voorstelling (Long en Jongewaard met een optreden in witte pakken met hoed en stok: “Duidelijk zo”, waar gaandeweg steeds meer kledingstukken uitgaan), en wat er vervolgens vooral achter de schermen gebeurt, waar blijkt hoe sterk maar ook hoe explosief de vriendschap tussen de twee is.

Misschien onvermijdelijk zijn de sprongen in de tijd die vervolgens plaatsvinden. Twee keer springt de klok een tiental jaren vooruit, en hoe onoverkomelijk dat ook is, dat doet toch wat gehaast aan naar het einde toe. En dat is dan het enige minnetje wat te benoemen valt. Zeer noemenswaardig daarentegen is de heerlijke chemie tussen de spelers, en niet te vergeten de magistrale uitvoering van Flink zijn. Zeker voor de generatie die bekend is met het werk van Robert Long absoluut de moeite waard voor een bezoek aan het theater.

Ten slotte: Het is geen nieuws dat Paul Groot een pikeur is in het in de huid van anderen kruipen. Maar, een krullenpruik, gouden oorbel en een snor maakt je nog niet automatisch Robert Long. Voor deze rol had er echter niemand beter gecast kunnen worden dan Groot. Stature, stemgeluid, gevoel en humor; het klopte allemaal. Doe je je ogen dicht dan hoor je Robert Long zingen. Doe je ze open, dan zie je hem ook.

Ons fotoverslag van de avond bekijk je hier.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook interessant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies