Beauty and the Beast; een betoverende avond uit

Tien jaar geleden ging de eerste Nederlandse tour van Disney’s Beauty and the Beast in première. De voorstelling met in de hoofdrollen Chantal Janzen en Stanley Burleson was een groot succes en was uiteindelijk meer dan twee jaar te zien in de Nederlandse theaters. Afgelopen zondag ging opnieuw de voorstelling in première; nu in de hoofdrollen Anouk Maas en Edwin Jonker.

Nog voor de eerste voorstelling was er veel te doen over de terugkomst van deze Disneyklassieker. De aangekondigde tournee ging niet door maar zal exclusief te zien zijn in het Scheveningse Circustheater. De terugkomst kwam, door de vroege sluiting van Billy Elliot, weer sneller dan verwacht waardoor ook de Vlaamse voorstellingenreeks tot nader order opgeschroefd is. Reden voor het annuleren van de tournee, maar het spelen in een vast theater was dat de nieuwe versie te groot zou worden voor een tournee. Opvallend aangezien deze versie uiteindelijk juist kleiner blijkt te zijn dan het vorige decor, waar wel mee getourd kon worden. Tenslotte was er nog veel onduidelijkheid over het orkest. Zouden de muzikanten in deze versie verdwijnen en vervangen door een orkestopnamen? Na veel onduidelijk was de oplossing: een paar mensen in de orkestbak en de rest zal van te voren worden opgenomen. Kortom; geheel vlekkeloos verliep de terugkomst niet.

Uiteindelijk merkt de première bezoeker gelukkig niks van dit alles. Hoofdrolspelers Anouk Maas en Edwin Jonker maken al snel duidelijk hun eigen invulling te geven aan deze rollen. Maas begint wat onzeker maar weet al snel vocaal indruk te maken. In haar spel is ze vooral aandoenlijk en lief; maar ze maakt in het verhaal een mooie groei door en zet uiteindelijk een krachtige en dappere Belle neer. Ook Edwin Jonker als het beest weet snel indruk te maken. Hij is krachtig en boos maar weet, wanneer het verhaal er om vraagt, op een mooie manier zichzelf te ontpoppen tot een onzekerder en liever beest. De chemie tussen Maas en Jonker is voelbaar tot de achterste rij van het Circustheater en laat ook het premierepubliek duidelijk niet koud.

Tony Neef als tot kandelaar betoverde Lumière weet de nodige humor in de voorstelling te brengen maar weet duidelijk de grens te bewaken tussen een cartooneske vertolking en zijn serieuze kant. Bijgestaan door o.a. Loeki Knol die een mooie, lieve en breekbare Mevrouw Pot neerzet, een komische Loïs van de Ven als plumeau Babette en Saskia Schäfer die een heerlijke, hysterische tot kledingkast betoverde operazangeres neerzet, weten de betoverde huisraad mooi in te vullen. Freek Bartels als Gaston is de slechterik in dit Disney-sprookje. Bartels heeft niet zoals René van Kooten (die de rol tien jaar geleden vertolkte) zijn lengte mee in zijn rol. Toch weet Bartels met zijn krachtige stem en wat kwaadaardigere invulling een prima macho Gaston neer te zetten. De sidekick van Gaston is de knullige en sukkelige Lefou. Net zoals in 2005 vertolkt Jorge Verkroost opnieuw deze rol en hij  is hiermee de enige die zijn rol nu weer herneemt. Verkroost is duidelijk op zijn plek in deze rol en weet het publiek regelmatig weer te te vermaken met zijn gevoel voor humor en timing.

Duidelijk is dat regisseur Glenn Casalle met deze versie een iets serieuzere vertolking van de musical neerzet dan we eerder zagen. De verschillen zijn subtiel en zijn vooral te zien in de invullingen die worden gegeven aan de personages. Zo is Edwin Jonker als beest duidelijk wat bozer, ongeduldiger en meer onberekenbaar. Daarnaast lijkt de focus nu meer op het meisje en het beest te liggen dan in de vorige versie. Anouk Maas en Edwin Jonker stelen duidelijk de show samen met de rest van de cast vormen ze een sterk geheel wat geen zwakke schakels kent.

De muziek van Alan Menken in deze Disney musical is en blijft fenomenaal. Nummers als ‘Van haar te houden’ en ‘Meisje en het beest’ (prachtig vertolkt door Loeki Knol) behoren tot Disney klassiekers en weten het première publiek dan ook zichtbaar te raken.

Het decor oogt ongeveer hetzelfde als tien jaar geleden maar toch zijn er wat aanpassingen.  Het decor is effectief en speelt op een effectieve manier met dieptes en illusies waardoor veel verschillende scene beelden gecreëerd kunnen worden. Verschillende decorstukken zijn kleiner uitgewerkt en dat uit zich vooral in de transformatie van beest naar prins in het einde van de voorstelling. De technische hulpmiddelen zijn minimaler en daardoor komt deze scene wat knullig en houterig over.

Acht jaar geleden is het dat Beauty and the Beast de laatste voorstelling speelde in het Circustheater. En nu is de voorstelling weer terug. Het decor is voor een groot deel hetzelfde en het voelt alsof de voorstelling nooit is weggeweest. De cast met in de hoofdrollen Anouk Maas als Belle en Edwin Jonker als het beest is in topvorm en weet veel indruk te maken. Zowel met vocaal geweld en overtuigende acteerkwaliteiten. Drooghouden doe je het niet maar er is genoeg ruimte voor een lach. Beauty and the Beast is misschien wel een van de beste Disneyfilms en de musicaladaptatie behoort zeker tot een van de beste Disney musicals. De productie maakt waar wat het belooft: het betovert absoluut het theaterpubliek en je hebt gegarandeerd een fijne avond uit.

Bekijk ook onze première fotoreportage.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies