Jesus Christ Superstar van superster niveau

Jesus Christ Superstar is misschien wel de bekendste musical die Andrew Lloyd Webber, in dit geval samen met Tim Rice, maakte. In Nederland alleen al waren er tientallen producties te zien met verschillende acteurs die de rol van Jezus vertolkten. Ted Neeley speelde de rol in de verfilming en werd daarmee de meest beroemde acteur die ooit de rol op zich nam. Inmiddels dubbel de leeftijd van Jezus toen hij stierf, speelt Neeley wederom deze droomrol. En hoe! In het World Forum Theater in Den Haag gaat het publiek tijdens de première uit zijn dak en tijdens Gethsemene is er zelfs een open doekje (een staande ovatie tijdens de voorstelling). Deze versie van Jesus Christ Superstar maakt indruk. Zeker niet in de laatste plaats door de vocale kwaliteiten van Neeley, maar de voorstelling biedt zoveel meer dan de performance van een beroemdheid.

Het live orkest, dat de gehele voorstelling op het podium aanwezig is, maakt vanaf de ouverture al indruk. De live muziek en prachtige orkestratie zijn een fijne toevoeging. Het decor waar het orkest in zit is passend, mooi, soms spectaculair, maar bijna nooit onnodig overdadig. Met uitzondering van een kleine draaischijf zijn er geen wisselende decors. Deze wordt, in combinatie met LED wanden, zo mooi ingezet dat het niet eens opvalt.

De cast gaat als een wervelwind  van start met sterke dansers en zangers die bovendien ook kunnen steltlopen, vuurspugen en acrobatische toeren uithalen. Naast Neeley schitteren in het bijzonder Simona Distefano (Maria) en Mattia Braghero (Peter), maar het gehele ensemble staat als een huis. Bij een aantal spelers zoals Parida Acacia (Annas), Claudio Compagno (Simon) en enkele andere discipelen klinkt een onbekende, waarschijnlijk Italiaanse, tongval door de Engelse teksten. Dit maakt ze een enkele keer slecht verstaanbaar. Voor een Jesus Christ Superstar of Ted Neeley fan is dat echter geen domper. Wie de teksten kent, vult deze vanzelf aan en mist sowieso geen informatie. Bovendien zingen ze de muziek zo goed dat je je af kan vragen hoe belangrijk de tekst is wanneer er een goede pop/rock song wordt gezongen.

Tijdens de première heeft de verstaanbaarheid nog even een dieptepuntje. Uitgerekend de microfoon van de hoofdrolspeler schakelt tijdens een klein aantal scènes aan het begin van de show uit eigen beweging harder en zachter. Onprettig voor het publiek, maar het wordt backstage gelukkig snel opgelost en daarnaast is het iets wat elke productie tijdens elke voorstelling zou kunnen gebeuren.

Niet alleen de bezoeker die fan is, wordt op zijn wenken bediend. Ook de toeschouwer die graag verrast wordt heeft een topavond. Opkomsten vanuit het publiek,  een link naar het heden, de vuurspugers, een heerlijke toegift en andere verrassingen brengen deze Jesus Christ Superstar naar een spectaculair niveau. Wat deze Jesus Christ Superstar tot een must-see maakt, is de prachtige cast, een voortreffelijk orkest, een wereldberoemde hoofdrolspeler, de mooie verrassingen en een perfect decor. De voorstelling is uitsluitend te zien in Den Haag en speelt slechts tot 23 december. Bijna alle voorstellingen zijn al uitverkocht, dus wie nog kaarten wil moet haast maken.

Klik op een foto om te vergroten.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies