Opvliegers: een geslaagde comedy met overbodige liedjes

Theaterproducent Rick Engelkes komt dit jaar met een nieuwe voorstelling: Opvliegers. Het onderwerp is duidelijk: vier vrouwen, die (bijna) in de overgang zitten, gaan samen op reis en leren elkaar en zichzelf daar nóg beter kennen. Geen musical, maar wel met nieuw geschreven muziek en zingende mensen. Benieuwd naar deze voorstelling bezochten wij de première in het Meervaart theater.

Het verhaal van deze komedie is simpel; de overgangservaringen van vier totaal verschillende vriendinnen staat centraal en in een kleine anderhalve uur vliegen de rake opmerkingen, hilarische anekdotes, maar ook de uitgesproken twijfels en angsten de zaal in. Het viertal bestaat uit Antje Monteiro, Anne-Mieke Ruyten, Hymke de Vries en Anousha Nzume. Monteiro en Ruyten kennen we uit diverse musicals en ook de overige twee dames zingen een aardig toontje mee. Hoewel de voorstelling beschreven wordt als ‘swingende theatercomedy’ bevat de voorstelling minstens evenveel liedjes als een gemiddelde musical. Maar laat dat nu meteen de zwakte zijn van deze voorstelling. Allard Blom schreef hiervoor het script en de liedteksten en Jeroen Sleyfer zorgen voor de muziek. Absoluut niet de minste creatives voor deze nieuw show. Toch weten de liedjes (die prima vertolkt worden) nauwelijks indruk te maken of te blijven hangen. Ze halen zelfs de vaart en de continuïteit aan gevatte oneliners uit de voorstelling.

De vier actrices zijn duidelijk stuk voor stuk op hun plek in een comedy. Ze hebben humor, gevoel voor timing en zetten allemaal totaal verschillende types neer. Het is meteen geloofwaardig dat dit een hechte vriendinnengroep is. Het script van Allard Blom biedt voor deze actrices veel mogelijkheden om hun acteerkwaliteiten en vooral hun gevoel voor timing te uiten. Een leuke avond is Opvliegers absoluut (ook voor mannen), maar echt een hoogvlieger is de voorstelling ook weer niet. De nieuwe liedjes halen regelmatig het tempo uit de voorstelling en de voorstelling was een beter geheel geweest zonder dit oponthoud.

© Sebas van Buuren

© Sebas van Buuren

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies