Powervrouwen brengen sterke nonnen NONSENS!

Bij de aankondiging van de musical Nonsens vroegen wij ons even af waarom er wéér een nonnenmusical opgevoerd moest worden. Sisteract en The sound of music liggen nog vers in ons geheugen. Na het zien van een briljante première in het Oude Luxor theater in Rotterdam willen wij alleen nog maar meer van zulk soort nonnen NONSENS!

De musical geregisseerd door Paul van Eewijk en gecomponeerd door Alberto Klein Goldewijk gaat over de 5 overgebleven nonnen uit een klooster. Wegens botulisme in het eten zijn 52 nonnen om het leven gekomen. 47 nonnen konden begraven worden. Omdat Moeder overste een flatscreen TV heeft gekocht, is er geen geld over voor de uitvaart van de overige 5 zusters. Dus kampen de nog levende zusters met een overvolle vriezer, gevuld met de resterende gestorven nonnen. Om deze laatste nonnen toch nog te kunnen begraven wordt er een benefietvoorstelling georganiseerd. Als publiek aanschouw je deze voorstelling en krijg je ook een kijkje backstage.

De voorstelling die redelijk chaotisch begint staat al snel als een huis. De kracht van de voorstelling zit hem in de top cast bestaande uit 5 powervrouwen. Wie Marjolijn Touw in Sister Act heeft gezien als Moeder Overste, krijgt hier een hele andere kant van haar te zien. Waar Touw anderhalf jaar geleden netjes en gehoorzaamd het podium opging, wordt ze er nu stoned vanaf gehaald. Op hilarische wijze weet ze de grappen op het juiste moment te timen en is ze niet vies van een beetje zelfspot. Aan haar zij zien we Mariska van Kolck als Zuster Futilia. Hoe ijzersterk haar spel ook is, haar verhaallijn lijkt te verdwijnen in het geheel. Als Maria Beyonce gaat Wieneke Remmers het volledige straattaal alfabet langs (chapeau). Ze is een stoere chick die maar één doel voor ogen heeft: af van de understudyrol. Uiteindelijk is haar moment daar en zingt ze met een krachtige stem haar sololied.

Renee van Wegberg en Brigitte Heitzer laten beide zien wat ze in huis en stralen boven de andere dames uit. Heitzer met haar prachtige stem en komische timing weet de hele zaal op zijn kop te zetten met haar eindlied. Een eindeloos lang applaus was het gevolg. Van Wegberg laat alles zien: acteren, zingen én dansen. Ze heeft minder grappen toebedeeld gekregen dan de andere dames, maar haar stil-spel is verbluffend. Door een combinatie van fijn spel en een mooie stem kan ze laten zien waarom haar leuke karakter in deze rol past. Ze wordt neergezet als het hulpje van alle anderen, maar weet toch het hele publiek voor zich te winnen.

Ondanks de sprankelende zijn er ook wat minder goede elementen die opvallen. Het verhaal is redelijk eenvoudig en het wordt op een simpele manier weggezet. De sleutel tot succes weten ze te vinden, maar het kluisje gaat niet helemaal open. Jammer was dat het geluid van de muziek soms te hard stond, waardoor het niet allemaal even goed te verstaan was. Helaas kwamen sommige grappen niet helemaal over. Duidelijk is dat de dames alles er uit hebben gehaald wat er in zit maar toch beperkt worden door het materiaal waarmee ze moeten werken.

De NONSENS nonnen zijn nog tot half mei te vinden door bijna het hele land. NONSENS is een avondje iets anders: goede komedie in een zeer geslaagd musical jasje!

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies