Suus bezingt Annie M.G. een ware ode

Op de flyer van “Suus zingt Annie M.G.” wordt ze aangekondigd als de kleine vrouw met de grote stem. Deze woorden maakt Suus Seegers meer dan waar in haar ode aan Schmidt: dit is Kleinkunst met de hoofdletter K. Met haar prachtige, sterke en fijn in het gehoor liggende stem zingt ze zich als een nachtegaal door de nummers heen.

Seegers neemt je in een vijf kwartier durend theaterconcert zingend mee door het repertoire van Annie M.G. Ze wordt daarbij begeleid door haar vaste pianist Marc-Peter van Dijk, die bovendien een gastrolletje speelt in één van de nummers. Dat dit een gouden duo is, wordt vanaf de eerste minuut duidelijk. Alle nummers die gespeeld en gezongen worden, rijgen zich naadloos aaneen. Serieuze onderwerpen worden afgewisseld met komische noten tussendoor. Seegers en van Dijk zijn zo op elkaar ingespeeld, dat de liefde voor het theatervak er bij beide vanaf spat.

Bijzonder is te merken dat -hoe oud het repertoire inmiddels wellicht ook mag zijn- de teksten nog altijd heel actueel zijn. Met het openingsnummer ‘Aan een klein meisje’ hoort de goede luisteraar direct dat de tekst zo in 2016 past. Meest opvallend wat betreft hedendaagse thema’s is misschien wel ‘De laatste dans’, waarmee Seegers het kringetje weer sluit. In een tijd waarin onderwerpen als oorlog, bomaanslagen en vluchtelingen aan de orde van de dag zijn, raakt een tekst als dansen op een vulkaan zonder meer de actualiteit. De kracht waarmee ze dit nummer ten gehore brengt, bezorgt waarschijnlijk de hele zaal kippenvel. Chapeau voor Seegers!

Gelukkig is het niet alléén maar kommer en kwel. Met onder andere de nummers ‘De tekst is nog niet klaar’, ‘Alleen uit leed’ en ‘De bij’ weet Seegers het serieuze af te wisselen met luchtige en grappige momenten. De timing die zij daarbij hanteert is treffend, maar nog beter is haar mimiek: die maakt het helemaal af. Het is trouwens bijzonder knap hoe Seegers een perfect verstaanbare articulatie weet te hanteren gedurende de hele reeks liedjes, in het bijzonder bij de snelle coupletten.

In de lange rij van klassiekers en luchtigheid, is her en der ook een en ander herschreven. Pianist Marc-Peter van Dijk is verantwoordelijk voor o.a. een eigentijdse versie van ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’, en is hierin absoluut geslaagd. Tezamen met het kleurrijke lichtplan wordt een prachtige voorstelling gecreëerd. De facetten licht, muziek, tekst en regie vallen in deze ode samen alsof het nooit anders is geweest.

Wat natuurlijk niet kon ontbreken is tenslotte het prachtige ‘Het is over’: een knauwend, herkenbaar verhaal dat Seegers met weinig (en overbodige) poeha ten gehore brengt. Haar mooie, kraakheldere stem maakt dat de inhoud onomwonden overgebracht wordt, bekrachtigd door haar sterke uitdrukkingen. Het is niet langer een nummer; zij maakt het een belevenis.

Is er dan niets aan te merken op dit nieuwe liedjesprogramma? Om eerlijk te zijn: nee. Zelfs aan een happy end is gedacht: ter voorkoming van het verlaten van de zaal met een wat beladen stemming, zingt Seegers na het applaus nog een opgewekte medley. En dat iedereen die nummers kent, laat geen twijfel! Opgetogen verlaat het publiek de zaal. Deze prachtige middag of avond is nog tot en met april te zien in diverse theaters in het land.

Klik op de foto voor een vergroting.

Mogelijk ook Minteressant...

COOKIES: Musical Reports maakt gebruik van cookies om uw website ervaring te optimaliseren. Het niet accepteren van cookies kan resulteren in een onjuiste weergave van deze website of het niet functioneren van verschillende functies.

Klik hier voor meer informatie: Privacy & Cookies